Beskæring af blommetræer: Anlægsgartnerens 4-trins guide

Beskæring af blommetræer er en svær disciplin, som tager tid at mestre. Som hovedregel kan vi allerede nu sige, at man altid bør beskære med respekt for træets sundhed og dets vækstbetingelser. 

Og hvad dækker det så over? 

Vi vil i indlægget her afdække A-Z af beskæring af blommetræer, og herunder gennemgå følgende:

  • Hvordan og hvornår du bør beskære dit blommetræ.
  • Om du selv bør gøre det.
  • Om der er forskel på unge og gamle blommetræer, når det gælder beskæring.
  • Om træet er for sygt og dermed bør fældes i stedet for beskæres.
Blommetræet med sine karakteristiske lilla blommer - her som udgangspunkt ingen grund til beskæring...

Sådan beskærer du dit blommetræ i 4 trin

Et blommetræ bør beskæres, så træets sundhed er førsteprioritet. I praksis betyder det en fremgangsmåde på disse 4 trin:

  1. Du bør holde dig så vidt muligt fra blommetræets sunde og stærke grene, og i stedet gå målrettet efter de slidte og rådne grene.
  2. Du bør hellere beskære for lidt end for meget! Blommetræer kan have særligt svært ved at hele sine sår efter kraftig beskæring – medmindre denne er udført meget professionelt.
  3. Vær opmærksom på at få fjernet eventuelle vanris/fejlskud, der kan være opstået efter en tidligere beskæring, der har været for kraftig.
  4. Formen på dit blommetræ bør efter beskæring være rundt i toppen og have et naturligt fald. Forestil dig en svamp i stort format, når du skal visualisere træets endelige udtryk efter beskæring.

Følger du disse 4 råd, beskærer du efter dit blommetræs eget bedste, da de sunde grene får bedre vækstbetingelser i form af mere lys og lettere adgang til næring.

Du skal dog altid være opmærksom på, at beskæring reducerer og forsinker den efterfølgende blomstring. Det kan betyde færre eller ingen frugter i 1 eller 2 efterfølgende sæsoner.

Hvornår bør du beskære dit blommetræ?

Sommeren er at foretrække til beskæring af blommetræer (på den måde minder det meget om andre frugttræer som f.eks. figentræer og kirsebærtræer).

Om sommeren er der lavest chance for, at der går svamp i de åbne sår efter beskæring, og du undgår frostskader, der er hyppige ved vinterbeskæring.

Det er oplagt at beskære blommetræet efter frugten er plukket og grenene er tomme. Dette tidspunkt indfinder sig mellem august og september, og du kan altså planlægge efter det.

Om foråret bløder træerne mere efter en beskæring, fordi det suger saft til vækstpunkterne. Det øger chancen for de eventuelle vanris, der kan opstå, og det forstyrrer helingen.

Om efteråret er der høj luftfugtighed, og det øger chancen for de svampeangreb, der kan indfinde sig, mens faren for eventuelle vanris også lurer.

Om vinteren og i det sene efterår er det naturligvis frostskader, der er den store trussel. Beskærer man blommetræet om vinteren, kan man desuden forvente en større mængde vanris.  

Er der forskel på beskæring af unge og gamle blommetræer?

Ja, der er forskel på de unge og gamle blommetræer. Du bør være særligt opmærksom på ikke at skære for mange grene væk fra unge blommetræer (”ung” er et vidt begreb – vi taler her om træer under 10 år gamle). Her bør du kun tynde ud i de værst ramte grene.

Hvis træet er meget gammelt (over 40 år), skal du være særligt nænsom. Gamle træer har sværere ved at hele sårene, men der er mulighed for fornyelse, hvis du over en periode på 5 år gradvist fjerner kronen – lidt efter lidt.

I denne proces bør du holde dig fra grene, der er over 5 centimeter tykke, da træet får svært ved at hele sårene herfra.  

Blommetræ med blommer close-up

Kan du beskære dit blommetræ som ”almindelig” haveejer?

Det afhænger af 2 ting: Træets og grenenes størrelse, din erfaring og dit udstyr. Nogle af de små grene kan relativt nemt tages med en grensaks, mens nogle grene kan være så store og tykke, at en motorsav kan være påkrævet.

Hvis du føler dig komfortabel med stort maskindrevet værktøj og har prøvet det før, kan du godt forsøge dig på egen hånd. Du skal dog være meget opmærksom på at overholde beskæringsprincipperne, ligesom du skal tænke over teknikken, når du klipper og skærer.

På et blommetræ kan man let komme til at trække strimler af bark med og lave et større sår, hvis ikke snittet lægges korrekt.

På den baggrund vil vi anbefale dig at bruge en fagmand til beskæring af dit blommetræ, hvis det er et træ, du har meget kær. Alternativt kan du øve dig først på et andet træ i haven, f.eks. et træ som mirabel, pil eller lignende, der vokser hurtigt, som bedre kan tåle fejl eller på et tidspunkt skal fjernes.

Til sidst skal vi påpege, at nogle grene kan sidde så højt, at du bliver nødt til at bruge en trappestige. Hvis du ikke har det godt med højder eller har en mindre god balancesans, er det derfor også oplagt at ringe efter kvalificeret hjælp.

Hvis blommetræet er sygt: Skal det beskæres eller fældes?

Hvis blommetræet er decideret sygt, bør du overveje at fælde det. Det kan du især vurdere på stammen, barken og grenene. Vokser der svampe på stammen, er der råd i barken eller er grenene ved at knække eller fyldt med sår fra tidligere dårlig beskæring, kan du overveje helt at fælde træet.

Som udgangspunkt kan mange træer dog reddes ved en grundig beskæring, men her vil der være brug for en fagmand med stor erfaring.

Brug for hjælp til blommetræet?

En stor del af vores forretning er anlagt på korrekt beskæring af træer, hække og buske, og vi har dermed samlet stor erfaring med disse opgaver.

Kontakt os gerne for et tilbud på beskæring af dit blommetræ, hvis du er på udkig efter et professionelt resultat og ønsker at minimere din risiko for skader på træet.