Sådan bekæmper du dræbersnegle i haven – De 6 bedste metoder
Af Niels Kristian Legind
Ejer og direktør
Som haveejer findes der næsten ikke noget værre end at opdage, at lange, brune og slimede dræbersnegle har været på rov i havens planter.
Dræbersnegle er et stort og tiltagende problem i mange danske haver. Dræbersneglen er enormt svær at blive kvit, fordi det er en invasiv art med meget få naturlige fjender.
Derfor har vi skrevet dette indlæg, hvor du får en guide til bekæmpelse af dræbersnegle i haven.
Vi gennemgår blandt andet:
- Gift mod dræbersnegle
- Forskellige fælder til dræbersnegle
- Hegn mod dræbersnegle
- Biologisk bekæmpelse af dræbersnegle
Så du kan bekæmpe dræbersnegle i din have på effektiv vis.
6 metoder til bekæmpelse af dræbersnegle
Når man skal bekæmpe dræbersnegle i haven, findes der 6 anerkendte metoder, som blandt eksperter anses for at være de mest effektive.
De 6 metoder kan deles op i 3 overordnede former for bekæmpelse: kemisk bekæmpelse, manuel bekæmpelse og biologisk bekæmpelse.
Fordelene og ulemperne ved de 6 metoder vil vi gennemgå i de nedenstående afsnit.
Kemisk bekæmpelse
Gift til dræbersnegle
Ferramol
Den mest udbredte metode til at bekæmpe dræbesnegle er sneglemidlet ferramol. Ferramol består af granualat, der spredes de steder i haven, hvor problemet er opstået. Sneglene tiltrækkes af hvedemelet i ferramol, men de vil efter indtagelse af ferramol stoppe med at æde og trække sig under jorden.
Efter kort tid vil de være slået ihjel, fordi de ikke tåler det aktive stof, ferrifosfat, som findes i ferramol.
Ulempen ved ferramol er, at det desværre skader og dræber de nyttige snegle, hvis de indtager det. Det er meget uhensigtsmæssigt, hvis bekæmpelsen af dræbersnegle går ud over nyttige snegles leveforhold, fordi de er med til at holde haven i biologisk balance. De nyttige snegle æder nemlig planterester, døde dyr, alger og svampe samt ekskrementer fra insekter og fugle.
Af ovenstående grunde bør ferramol kun anvendes, hvis problemet med dræbersnegle i haven er stort og umuligt at håndtere på anden vis – og bør kun gøres i udvalgte områder af haven og kun i kortere perioder.
Nematoder
Nematoder er et alternativt middel, der kan bruges til at bekæmpe dræbersnegle i haven. Nematoder er små orme, der naturligt er i din have. Der er dog ikke nok af dem til at kunne bekæmpe en større mængde dræbersnegle. Derfor kan de købes i pakker, blandes i vand og hældes ud i områderne, hvor du ønsker dræbersneglene bekæmpet.
De inficerer dræbersneglene med bakterier, så de kort tid efter dør. Nematoden er værts-specifik, hvilket betyder, at den udelukkende angriber dræbersnegle. Nematoden mod dræbersnegle hedder Phasmarhabditis hermaphrodita.
Der er en stående videnskabelig diskussion om, hvor effektive nematoder er mod dræbersnegle. Resultaterne er ikke entydige, men mange haveejere har gode praktiske erfaringer med nematoder mod dræbersnegle.
Manuel bekæmpelse
Fælder mod dræbersnegle
En meget udbredt metode til bekæmpelse af dræbersnegle er fælder med øl. Dræbersnegle bruger lugtesansen til at finde frem til føde. Og den duft, der kommer fra f.eks. øl, har en stor tiltrækningskraft for dræbersnegle.
Rent praktisk sætter du ølfælder bedst op ved at grave en beholder med øl ned i jorden. Beholdernes top skal stikke 2 cm op over jorden, så larver og biller ikke kan komme over den barriere, der dannes. På den måde undgår du, at nyttige larver og biller går i fælden. Det vil dræbersnegle derimod gøre. De vil glide over barrieren og ryge med hovedet ned i fælden i den søde væske, som øllen er.
Ifølge dyreværnsloven er det forbudt at have en mængde væske i fælden, som drukner dræbersneglene. Derfor skal der være en begrænset mængde væske i beholderen, som udgør fælden. Når dræbersneglene er gået i fælden, skal de tages op af beholderen og aflives på anden vis.
Kaffegrums mod dræbersnegle
Kaffegrums har vist sig at være et effektivt middel mod dræbersnegle. Hvis du spreder kaffegrums rundt om de planter i haven, der er eksponeret for dræbersnegle, vil det have en præventiv effekt. Kaffegrums virker nemlig afskrækkende på dræbersnegle, fordi sneglene ikke tåler koffein, og fordi teksturen i kaffegrums gør det besværligt for dræbersneglene at bevæge sig.
Desuden kan kaffegrums være med til at forbedre jordkvaliteten og dræningen i området, hvor det benyttes.
Indsamling af dræbersnegle
En metode, der, ifølge flere undersøgelser, er den mest effektive til at blive dræbersneglene kvit, er manuel indsamling. Du kan som haveejer forebygge, at dræbersneglene formerer sig og spreder sig, ved at smøge ærmerne op og gå på rov efter dem i haven.
Ved jævnligt at indsamle dræbersnegle, putte dem i en pose og bortskaffe dem på dagrenovationspladsen, kan du blive dem kvit på kort tid. Det er specielt effektivt i varme og fugtige perioder, da dræbersnegle under disse vejrforhold har de bedste betingelser for at formere sig hurtigt.
Hegn mod dræbersnegle
Hvis det ikke er muligt for dig at få udryddet dræbersneglene, kan du med fordel sætte hegn op udvalgte områder i haven. På den måde kan du beskytte dine planter mod angreb.
Det er umuligt for dræbersnegle at krumme sig over toppen af hegnet, da de på toppen vil hænge frit, hvorfor det holder dem og andre snegle ude. Sneglehegn kan bygges af tynde metalplader, som i toppen bukkes udad i en vinkel på 50 grader i den retning, sneglene kommer fra.
Vi anbefaler at lave et hegn, der i toppen er ca. 30 cm over jordoverfladen. Hegnet skal graves 10 cm ned under jordoverfladen. I alt skal metalpladen være mellem 45 og 50 cm lang, så der er lidt metal at bukke udad i toppen af pladen.
Sneglehegn er også nemme at integrere i højbede, hvor de er særdeles effektive. Her sættes blot en metalkant på bedets kant med en vinkel på ca. 50 grader, der vender ned mod jorden
Biologisk bekæmpelse af dræbersnegle
Lad nyttedyr bekæmpe dræbersnegle
Dræbersnegle er seje i kødet, slimede og bitre i smagen. Det gør dem mindre attraktive for de fleste nyttedyr, der ellers lever af skadedyr som dræbersnegle.
Dog er der enkelte nyttedyr, som gerne vil spise dræbersnegle og andre snegle. Det gælder: pindsvin, krager og ænder. Unge og mindre dræbersnegle kan være føde for: Tudser, frøer, stålorme, firben, mus og fugle som f.eks. solsorte.
Det kan derfor være en god idé at gøre tiltag for at tiltrække nogle af disse nyttedyr til haven. Det kan gøres ved bl.a. at plante blomstereng for at øge arts- og biodiversiteten.
Brug for hjælp?
Har du brug for rådgivning om eller hjælp til at bekæmpe dræbersnegle i din have?
Så tøv ikke med at tage kontakt. Vi står til at vejlede om, hvordan du bedst slipper af med dræbersnegle i din have. Vi rykker også gerne ud for at hjælpe med bekæmpelsen af dræbersneglene.