Beskæring af hængepil – guide til hængepilens sunde vækst

Hængepilen er et de mest yndefulde og kendetegnende træer i danske haver. Hængepilen giver haven et dejligt luftigt og frodigt udtryk og er en flot tilføjelse til de fleste danske haver.

Hængepilen vokser og trives bedst i fuldt sollys til let skygge. Derfor bør du sikre disse forhold, hvis du vil optimere dens vækstbetingelser. 

Hængepilen giver hvid-gullige gæslinger i marts og april, og om efteråret giver den gule blade. Hængepilens levetid er i gennemsnit 30 år.

Hvornår skal du beskære din hængepil?

Hængepilen bør beskæres hvert år – helst fra juli til september.

Det bedste tidspunkt for beskæring af hængepilen er nemlig efter træets blomstring af hvid-gullige gæslinger i foråret. En effektiv og sund beskæring anbefales derfor i slut sommer og start efterår, selvom hængepilen i princippet kan beskæres året rundt – selv i vinterperioden.

Hvis du ønsker at fremme væksten på din hængepil, kan beskæring ske i februar og marts, så den bruger sin energi i foråret og i sommeren på at vokse nye grene.

Da hængepilen er hårdfør og relativt hurtigt voksende, er det vigtigt at beskære kronen til din ønskede størrelse og på den måde optimere træets sundhed.

Hvordan beskærer du din hængepil?

Den bedste måde at beskære en hængepil er ved at beskære syge og ødelagte grene, eller beskære med det mål at holde formen eller en ønsket størrelse.

Beskær først de ønskede grene, så der efterlades et lille stykke tilbage, hvor ny vækst kan vokse fra, og beskær aldrig direkte i stammen.

Alle beskæringer bør skæres skråt, og du bør hellere beskære for lidt end for meget, da træet kan risikere at belastes og miste energi til at kunne vokse videre.

Store hængepile

Hængepile har høje vækstrater, og derfor kan store hængepile blive op til 15 meter i både højde og bredde.

Store hængepile har brug for god plads til at brede sig. Beskæring af store hængepile kan derfor være nødvendigt for at sikre træets sundhed.

Hvornår skal du beskære en opstammet hængepil?

Det bedste tidspunkt for beskæring af opstammede hængepile er i juli og september, præcis ligesom almindelige hængepile.

Dog bør en opstammet hængepil vokse ubeskåret det første leveår, så den kan udvikle en naturlig og sund form.

Hvordan beskærer du en opstammet hængepil?

Beskæring af en opstammet hængepil foregår ved at beskære kronen på samme måde som ved en stor hængepil.

Først beskærer du de øverste grene på stammen under kronen, hvorefter du kan tage de længste og mest hængende grene. På den måde beholder du en flot form og en sund vækst for træet.

Afhængig af størrelsen på en opstammet hængepil vil kronen vokse op til 1 meter i både højde og bredde. Stammen forbliver dog samme højde.