Larver og biller i haven: Bevar de nyttige, og bekæmp de skadelige
Af Niels Kristian Legind
Ejer og direktør
I dette indlæg får du et overblik over både skadelige og nyttige larver og biller i haven.
Som haveejer kender du helt sikkert følelsen: Du går i haven for første gang i et stykke tid, og pludselig opdager du, at der har været skadedyr på rov i havens planter.
Det er naturligvis super-ærgerligt, når planter har været udsat for skadedyrsangreb – men heldigvis er der råd for.
Herunder får du vores bedste tips, baseret på +10 års erfaring, til at få bugt med skadedyrene i haven, så kun de gode larver og biller er tilbage.
PS: Kæmper du med snegleangreb i haven? Læs vores ultimative guide til bekæmpelse af dræbersnegle.
Årsager til skadedyrsangreb på planter
I haver med stor artsdiversitet og mange forskellige planter, er der sjældent problemer med skadedyr. Det skyldes, at forskellige nyttedyr, der bekæmper skadelige larver og biller, har gode forudsætninger for at leve og overvintre.
Diversitet blandt planterne giver nemlig gode gemmesteder og masser af føde for nyttedyrene.
I haver uden diversitet, er der derimod øget risiko for skadedyrsangreb. Hvis der er mange af de samme planter, som skadelige larver og biller lever af, har de nemlig gode levebetingelser.
I nyanlagte haver skal der etableres en naturlig balance mellem skadelige og nyttige larver og biller. Det kan tage et par år at opnå den rette balance. Det nytter derfor ikke noget at benytte sprøjtemidler kort tid efter anlæggelse, da det vil bekæmpe både de nyttige og de skadelige larver og biller.
Sunde planter er generelt mere modstandsdygtige over for skadelige larver og biller. Skadedyr går ofte efter stressede planter, der mangler vand eller næring. Derfor er det også ekstra vigtigt at gøre dine planter modstandsdygtige med korrekt vanding og gøde dem tilstrækkeligt først på sæsonen.
De mest almindelige skadedyrsbiller
Gåsebiller
Gåsebiller gnaver i græsplænens rødder og kan ødelægge store dele af en græsplæne. Særligt græsplæner med sandet jord er i øget risiko for gåsebilleangreb.
Gåsebiller er i den første livsfase store hvide larver, der lever i de øverste jordlag. Gåsebiller kan også angribe prydtræer og prydbuske. Angreb er karakteriseret ved uregelmæssige huller i bladene.
Hindbærbiller
Hindbærbiller er aflange biller, der gnaver i blomsterknopper og unge blade på hindbær og brombær. Senere på sæsonen æder de ovenikøbet det unge frugtkød.
Liljebiller
Liljebiller er karakteristiske røde biller, der æder blade og knopper på blandt andet lilje- og kartoffelplanter.
Skaderne er mindre omfangsrige umiddelbart efter angreb, men liljebiller kan over tid forårsage fuldstændig afløvning af de planter, de angriber.
Øresnudebiller
Øresnudebiller dækker over 450 billearter, der alle har det til fælles, at deres larver angriber rødderne på planter i haven.
Øresnudebillers larver gnaver derudover også det øverste lag bark på buske og træer. Hvis øresnudebiller ikke bekæmpes, kan de efter kort tid forårsage plantedød hos de angrebne planter.
Flyvende skadedyr
Bladlus
Bladlus er dråbeformede flyvende skadedyr, der naturligt forekommer i haven. I fåtal er bladlus ikke skadelige, men hvis der kommer for mange, kan det gå ud over planternes vækst.
Derudover kan bladlus’ sukkerholdige ekstrementer forårsage fremvækst af plantesygdomme, svamp og virus.
Spindemider
Spindemider er rødlige mider, der suger saft og næring af bladcellerne på diverse planter. Spindemider er særligt kendt for at angribe grøntsager, bærbuske og frugttræer.
Spindemiden har fået sit navn, fordi den danner spind for at komme fra blad til blad. Hvis spindemider får lov til at suge alt saft og næring ud af bladene, fører det til plantedød.
Frugttræbladhvepse
Frugttræbladhvepse flyver fra blad til blad på frugttræer i rosenfamilien. De lægger æg i bladene, og disse æg bliver fugleklat-lignende larver, der er meget skadelige for frugttræerne.
Larverne gnaver sig ned i bladenes yderste lag og efterlader kun bladskeletspor.
Skadelige larver
Stankelbenslarver
Stankelbenslarver er grå larver, som lever i de øverste jordlag. Ligesom gåsebillelarver gnaver de i græsrødder.
Stankelbenslarver blotlægger tilmed bladvævet i græsset, så større insekter og biller kan æde græssets bladvæv.
Oldenborrelarver
Oldenborrelarver er store hvide larver, der kan gøre skade på dine havebede.
Oldenborrer lægger massevis af æg i havebede, og når æggene klækker, fremkommer et væld af larver. Larverne æder planternes rødder og kan forårsage plantedød.
Kålsommerfuglelarver
Kålsommerfuglelarver er nogle af de tykkeste skadelige larver, der findes. Den hvide smukke kålsommerfugl er et prydende element til haven, men når den lægger æg i kålfamiliens planter, der senere bliver til kålædende larver, er den et knapt så godt bekendtskab.
Larverne æder bladene i alle retninger og kan på kort tid rasere en hel køkkenhave.
Nyttige biller
Løbebiller
Løbebiller er sorte adrætte biller, der lever i overalt i haven. Løbebiller betegnes som nyttedyr, da de går på rov efter mange af de skadelige larver og biller, som er nævnt ovenfor.
Med deres langstrakte livlige kroppe og lange følehorn har løbebiller en fantastisk evne til at jagte og æde diverse skadedyr.
Mariehøns
Mariehøns er yndet af mange haveejere pga. deres fine røde kroppe med små sorte prikker. Mariehøns er imidlertid også yderst effektive hvad angår skadedyrsbekæmpelse.
Mariehøns lever nemlig af bladlus, skjoldlus og andre mindre skadedyr. De er dygtige til at jage dem på under- og oversiden af planternes blade.
Nyttige larver og andre insekter
Svirrefluelarver
Svirrefluelarver har en imponerende evne til at æde bladlus. Mange kender nok svirrefluen som en flue med en sort og gul bagkrop, som derfor er let forveksle med bier og hvepse.
Når svirrefluen lægger æg på planternes blade, og de klækker, æder svirrefluelarverne hundredvis af bladlus. Det gør de i halvanden uge, inden de forpupper sig. Når de herefter bliver svirrefluer, bidrager de til bestøvning af planter og blomster.
Snyltehvepse
Snyltehvepse har en noget makaber måde at bekæmpe skadedyr på. Snyltehvepse snylter nemlig på skadedyr ved at lægge deres æg i dem.
Snyltehvepsens æg vil klække og herefter fortære eller overtage det skadedyr, den har valgt som værtscelle, indtil den har udviklet sig til fuldvoksen snyltehveps. Derfor er snyltehvepse særdeles effektive til at bekæmpe blandt andet lus og skadelige larver.
Generelle råd om bekæmpelse af skadelige larver og biller
Hvis der er kommet skadelige larver, biller og lus i din have, får du her 3 gode måder at bekæmpe dem på samt forebygge, at der kommer flere af dem:
1: Manuel bekæmpelse
Hvis du opdager synlige skadedyr på dine planter, kan du ’blot’ indsamle og fjerne dem. På den måde kan du undgå, at de når at formere sig, og du kan forebygge, at der kommer en ukontrollerbar bestand.
Derudover kan diverse skadelige larver og biller også holdes væk fra sårbare planter eller planter i køkkenhaven med et beskyttende net.
Hvis du ønsker at bekæmpe stankelbenslarver eller gåsebillelarver i din græsplæne, er det effektivt med en jordforbedring med et lag af 2 centimeters harpet kompost, fordi det vil give larverne ringere levebetingelser. Det er også effektivt at vande sin græsplæne tilstrækkeligt i tørkeperioder, så rødderne er fugtige og mere modstandsdygtige overfor angreb.
2: Biologisk bekæmpelse
En anden effektiv måde at bekæmpe skadedyr på er ved at gøre haven attraktiv for nyttedyr. Det kan gøres ved at skabe stor plantevariation i haven, da forskelligartede planter giver gode levebetingelser for fugle samt nyttige biller og larver. Tilmed er plantevariation gavnligt for havens arts- og biodiversitet .
Der kan også opsættes fuglekasser, da fugle som f.eks. stære lever af de skadelige biller og larver.
Samtidig kan der også udsættes nyttedyr i haven, som kan bekæmpe skadedyrene. Blandt de mest effektive nyttedyr er rovmider, der kan æde spindemider, mariehøns, der lever af bladlus, og parasitære snyltehvepse, der kan fortære diverse skadelige lus, biller og larver.
3: Kemisk bekæmpelse
En tredje effektiv måde at bekæmpe skadedyr på er ved at bruge insektsæbe og andre miljøvenlige midler til at vaske angrebne planter. På den måde undgår du at benytte giftige sprøjtemidler, der også dræber de gavnlige nyttedyr i haven.
I nogle tilfælde kan det være en løsning at benytte nematoder til at bekæmpe skadelige larver og biller.
Nematoder er små orme, der naturligt er i din have. De inficerer larver med bakterier, så larverne dør. De kan være effektive til at bekæmpe oldenborrelarver, gåsebillelarver, øresnudebiller og sørgemyg.
Afsluttende generelt råd: Husk altid at holde øje med både skadedyr og nyttedyr, så du kan forebygge, at der opstår ubalance i regnskabet mellem dem.
Brug for hjælp til at skabe variation i din have eller bekæmpe skadedyr?
Så er du velkommen til at tage kontakt til os. Vi står klar til at hjælpe med gode råd om forebyggelse og bekæmpelse af skadedyr samt assistere eller udføre dit næste anlægsprojekt i haven.