9 smukke blomstrende buske med lang blomstringstid

I dette indlæg får du vores bedste bud på de smukkeste buske med blomster, som du kan plante i dag og få glæde af til sommer.

Blomstrende buske kan skabe glæde hos alle og enhver, når det er tid til hyggeligt samvær i haven.

Buskene skaber nemlig et indbydende miljø med flotte farvespil mellem blomster og løv.

Vi gennemgår vores top-9 bedste blomstrende buske herunder.  

Blomstrende buske er ofte insektvenlige og skaber liv i haven,

2 buske med blomster i foråret

1: Japansk kvæde

Japansk kvæde er en utroligt smuk blomstrende busk, som er karakteriseret ved sine talrige lyserøde blomster på bare kviste.

Efter en lang blomstringstid kommer grønt løv med takkede kanter til syne, og i efteråret får den gule frugter, der er velegnet til at lave marmelade.

Japansk kvæde blomstrer fra april til og med juni. Busken har en tæt hurtig vækst og bliver omkring 100 centimeter i højden og bredden. Derfor er japansk kvæde også velegnet til haver med begrænset plads. Den trives i almindelig havejord med en placering i sol til halvskygge.

De lyserøde blomster på japansk kvæde tiltrækker sommerfugle, bier og insekter.

2: Pieris (japonica)

Pieris er en stedsegrøn prydbusk med et unikt udtryk. Pieris’ elliptiske grønne blade står smukt i kontrast til den nye vækst på busken, som fremkommer i rødlige nuancer.

Pieris er tilmed insektvenlig, når busken i foråret får hvide klokkeformede blomster fyldt med nektar. Det tiltrækker diverse insekter og bier til gavn for bio- og artsdiversiteten i haven

Pieris har en tæt opret vækst og trives bedst med en placering i sol til halvskygge. Pieris er en surbundsplante, hvilket betyder, at den trives bedst i spagnum med en pH-værdi under 7.

Med de rette vækstbetingelser bliver pieris 100 centimeter i højden og bredden. Busken er derfor velegnet til at udplante i grupper eller solitært i et surbundsbed.     

Pieris står smukt med sine stedsegrønne elliptiske blade.

2 buske med blomster hele sommeren

1: Hortensia

Hortensia er en populær blomstrende busk hos danske haveejere – og det er med god grund. Det er en kompakt busk med en tæt vækst og rødlige blade, der i sommerhalvåret bliver mørkegrønne.

Fra juni til august står hortensiaen i flor med blomster, der skaber en skøn kontrast til det mørkegrønne løv på busken. Blomsterne på busken får forskellige farver afhængigt af sorten af hortensiaen.

Efter blomstringstiden er det vigtigt at beskære sin hortensia, så den sætter skud igen året efter.

Hortensiaen er en fuldt hårdfør busk, der bør udplantes i neutral til let sur jord. Den trives bedst i sol til halvskygge. Med disse vækstbetingelser opfyldt bliver hortensiaen 100 centimeter i højden og bredden.

Hortensiaens karakteristiske blomster.

2: Sommefuglebusk

Sommerfuglebusken er busk, der kan betegnes som en af danskernes absolutte favoritplanter. Sommerfugle og bier flokkes om buskens overhængende blomster, når de står i flor fra juni til september.

De velduftende blomster har forskellige smukke farvenuancer alt afhængigt af sorten. De indeholder store mængder nektar til gavn for havens insekter.

Sommerfuglebusken er fuldt hårdfør og trives bedst i en vindbeskyttet placering. Busken trives i almindelig havejord med en placering i fuld sol. Under disse vækstbetingelser bliver den op til 300 cm i højden og bredden.

Pga. buskens kraftige vækst bør en årlig beskæring af sommerfuglebusk prioriteres.   

Sommerfuglebusken er insektvenlig på grund af store mængder nektar i blomsterne på busken.

3 lave blomstrende buske

1: Spiræ

Spiræas små talrige hvide blomsterskærme gør busken til noget særligt. De smukke blomsterskærme står i flor hele sommeren. Busken har en kompakt lav vækst, hvilket gør den velegnet til bunddække.

Spiræa trives bedst i alm. havejord med en solrig placering. Under disse vækstbetingelser bliver den 80 cm. i højden og 100 cm. i bredden. Spiræa er også god at anvende som lav hæk eller i mindre krukker.

Spiræa med sine smukke hvide blomsterskærme.

2: Vårgyvel

Vårgyvel er perfekt, hvis du ønsker en lav blomstrende busk. Med sine mange smukke gule blomster, der står flot frem på buskens aflange blade, pryder vårgyvel havens miljø. Vårgyvel har en overhængende vækst og står i flor fra april til juni.

Vårgyvel passer til almindelig havejord, og trives bedst i sol til halvskygge. Busken er fuldt hårdfør og bliver op til 100 centimeter i højden og bredden. 

Vårgyvel har talrige yndige gule blomster.

3: Diervilla

 Diervilla er en lille blomstrende busk med broget løv. Det brogede løv gør busken særligt dekorativ. I juli og august står busken i flor med små rødlige blomster. Diervilla har en tæt og lav vækst, hvilket gør den velegnet til bunddække.

Diervilla trives i almindelig havejord i sol til halvskygge. Busken bliver op til 150 centimeter høj, men kan holdes nede med beskæring.  

Diervilla er karakteriseret ved sine små blomster og sit brogede løv.

2 stedsegrønne buske med blomster

Stedsegrøn busk med hvide blomster – Kamelæonbusk:

Kamæleonbusken er en meget speciel stedsegrøn busk, som skifter bladfarve i løbet af året. Busken har ovale grønne blade, som i vintermånederne har hvide og rosa nuancer, mens de er grønne hen over sommeren. På kamæleonbusken fremkommer velduftende cremehvide blomster i juni og juli, hvor busken står i flor.

Kamæleonbusken er en hurtigtvoksende stedsegrøn busk, der bliver 2-4 meter høj. Den er hårdfør og trives i sol til halvskygge. Kamæleonbusken har de bedste betingelser for at vækste i neutral jord.

Kamæleonbuskens karakteristiske blade skifter farve i løbet af året.

Stedsegrøn busk med røde blomster – Rhododendron

Rhododendron er en klassisk blomstrende stedsegrøn busk. Den er ekstremt populær i de danske haver, fordi busken findes i et utal af sorter, som alle blomstrer omkring maj måned. De fleste sorter af rhododendron har rødlige eller rosa blomster.

Rhododendronen trives i halvskygge og er fuldt hårdfør. Det er en langsomtvoksende busk med en kompakt vækst, der bliver op til en meter høj. Hvis du ønsker en rhododendron med en mindre vækst, kan du vælge en dværgrhododendron.   

Modsat mange andre stedsegrønne buske med blomster er rhododendron en surbundsplante. Det betyder, at den skal plantes i sphagnum med lav pH-værdi for at trives. Busken er derfor velegnet at udplante i surbundsbede eller i potter til terrassen.

Rododendronens smukke stedsegrønne løv med dekorative blomster i røde og rosa nuancer.

Har du brug for hjælp til at integrere blomstrende buske i din have?

Så tag endelig kontakt. Vi står klar til at hjælpe med at finde den rette løsning for dig, så du kan få blomstrende buske til at pryde din have hele sommeren.