Anlægsgartnerens guide til beskæring af æbletræer

Dette indlæg handler, som du nok har regnet ud, om at beskære æbletræer.

Men hvorfor overhovedet beskære æbletræer?

Æblesorten er jo netop blevet til, hvad den er i dag, fordi træerne har fået lov til at passe sig selv i naturen og vokse sig store og stærke der. 

Vi ser to overordnede årsager til, at beskæring af æbletræer kan være en rigtig god og gavnlig ting:

1) Korrekt beskæring giver æbletræet de bedste betingelser for at få så flotte, saftige frugter som muligt.

2) Korrekt beskæring sørger for, at æbletræet forbliver i en komfortabel størrelse, som det er nemt at plukke frugten fra.

Og så ser et velbeskåret æbletræ altså bare indbydende og lækkert ud.

Før vi starter, vil vi dog sige, at beskæring af æbletræer langt fra altid er nødvendigt – særligt hvis der er blevet passet godt på træet fra starten, og dets udgangspunkt fra ny har været godt.

Ofte kan en lille udtynding af kronens grene være mere end rigelig beskæring.

Når det så er sagt, så er der mange æbletræer rundt omkring i de danske haver, der kunne trænge til en kærlig hånd…

En gren fra et beskåret æbletræ med 3 røde æbler

Og hvordan bør man så gribe beskæringen an? Jo, vi anbefaler disse 4 trin:

Hvordan beskærer du dit æbletræ? Vi har 4 grundlæggende regler

1. Hold dig så meget som muligt fra æbletræets stærkeste og sundeste grene

Gå i stedet målrettet efter slidte, syge eller rådne grene. Start med at fjerne dem og eventuelle vanris.

2. Vær altid opmærksom på, at du hellere skal fjerne for lidt end for meget

For kraftig beskæring kan give voldsomme “sår”, som æbletræet kan have svært ved at komme sig over – medmindre beskæringen er udført meget professionelt.

3. Fjern aldrig mere end 1/3 af æbletræets masse

Vi har tidligere skrevet om beskæringsprincipperne, og de gælder også her.

Som tommelfingerregel er det desuden bedre med få store snit, end mange små snit.

4. Gå efter at fjerne de mest lodrette grene og de grene, der ”ødelægger” det for hinanden ved at sidde for tæt

Tænk i, at du skal have en lys og luftig krone, så solen rigtigt har mulighed for at skinne på æblerne og give dem en flot farve.

Her skal du dog igen være opmærksom på ikke at fjerne for meget.

Æbletræet er jo egentlig designet til at kunne passe sig selv i naturen, og derfor bør man ikke gribe for meget ind i dets vækst.

Når det så er sagt, kan vi som mennesker gøre nogle ting, der optimerer væksten og trivslen, og det er det, vi skal stræbe efter med vores beskæring.

Close-up af flot rødt æble der hænger på en gren fra et æbletræ

Hvornår bør du beskære dit æbletræ?

Det er bedst at beskære æbletræet om sommeren. Det er fint fra den 1. juli og bedst fra den 1. august til senest midt i september.

Der er flere fordele ved en sommerbeskæring. Først og fremmest giver det færre vanris, som du så ikke skal bruge tid på at fjerne til næste beskæring. Det viser den nyeste forskning på området, og det er også vores klare erfaring.

Dernæst heler træet generelt nemmere efter en sommerbeskæring, fordi sukkerproduktionen stadig er aktiv. Det giver energi, som træet effektivt kan udnytte til at hele.

Æbletræet har dog den store fordel, at det, i lighed med pæretræet, kan klare relativt hård og kraftig beskæring. Det står i modsætning til f.eks. blommetræet, kirsebærtræet og figentræet

Derfor kan du også lykkes med en simpel og let beskæring i vinterperioden, hvis du bare er ude på at forme træet lidt ekstra.

Vi vil dog altid anbefale at klare det hele henover sommeren hvis muligt. Beskæring i andre årstider skal kun være, hvis du har misset noget den første omgang.

Er der forskel på beskæring af nye og gamle æbletræer?

Der er stor forskel på beskæring af unge og gamle træer. De unge har hele livet foran sig så at sige, så der har du virkelig mulighed for at forme dem og give dem en god start på væksten.

Til beskæring af unge æbletræer anbefaler vi, at du har stort fokus på kronen og på at give træet en god, åben vækst. Sørg for, at grenene har et godt udgangspunkt for at vokse udad, og at der er plads til alle grene.

Du skal dog ikke være for aggressiv med de nye træer. Lad dem finde sig selv de første par år, og du skal først tænke i beskæring, efter træerne er begyndt at bære frugt.

Beskæring af gamle æbletræer handler mere om træets tilstand end dets alder. Hvis æbletræet er decideret og gennemgående sygt, vil vi i mange tilfælde faktisk anbefale, at du fælder det og starter forfra.

Det bliver for svært og for omfattende en proces at få det op at køre igen, i hvert fald hvis målet er at få en masse flotte æbler på træet.

Kast din energi på et friskt og stærkt æbletræ i stedet.

Tom gren fra et æbletræ, hvor der sidder en hveps

Beskæring af espalieret æbletræ

Med espalierede æbletræer er der behov for at beskære mere end ved almindelige æbletræer.

Formen er selvfølgelig meget vigtig, og derfor skal du have en helt konkret plan, før du går i gang. 

Gå aggressivt efter at fortynde træets gamle og slidte grene, så der er mere plads til de friske grene. Et espalieret træ skal beskæres mere, end du er vant til, og du er nok nødt til at beskære både sommer og vinter, hvis du er meget ambitiøs omkring udtrykket. 

Det er vigtigt, at du får fjernet alle vanris, når disse begynder at dukke op. Der vil komme flere end normalt, da du vil beskære mere end normalt. 

Hvis du kan, så gå målrettet efter at sikre omkring en håndsbredde mellem æblerne. 

Skal vi hjælpe dig med at beskære dit æbletræ?

Hvis man vil være sikker på, at beskæringen forløber som planlagt, er det selvfølgelig oplagt at bruge en fagmand.

Som anlægsgartner beskærer vi hvert år 100’vis af æbletræer. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for hjælp.