Beskæring af syrisk rose: Alt du skal vide om Hibiscus syriacus

Den syriske rose er hverken en rose eller af syrisk afstamning – i stedet er der tale om en sensommerblomstrende busk fra Kina og Indien – og en af de flotteste planter til haven

Syrisk rose blomstrer i slutningen af havesæsonen. Den begynder at springe ud i midten af juli, men er smukkest i august eller september.  

En syrisk rose passer på mange måder sig selv – men vi har samlet nogle enkle beskæringstips, du nemt kan implementere, så busken står flot året rundt.

Hvornår skal du beskære din syriske rose?

Det bedste tidspunkt at beskære din syriske rose er om foråret – gerne i maj.

Den syriske rose kan holde til en del, men tåler dog ikke beskæring i frostmånederne – typisk december, januar og februar. Derfor anbefaler vi, at du beskærer den i forårsmånederne.

Dog afhænger beskæringstidspunktet af vejret. Vi kan ikke altid stole på det danske vejr, da vi førhen har set frostgrader i forårsmånederne. Derfor anbefaler vi, at du venter med beskæringen, indtil du er 100 procent sikker på, at der ikke længere kommer frostgrader. 

Da busken blomstrer sent, vil en beskæring om efteråret eller vinteren resultere i nye skud, der ikke når at afblomstre. Disse skud vil derfor være ekstra modtagelige overfor frost eller svampeangreb om vinteren.

Hvordan beskærer du din syriske rose?

Når du har plantet din syriske rose, skal du starte med at fjerne al svag eller beskadiget vækst. Dernæst skal du halvere de resterende skud, så der kan udvikles nye skud på basis af planten.

For at få busken til at stå flot året rundt kan du benytte dig af foryngelsesbeskæring. Ved denne teknik beskærer man de ældre grene for at gøre plads til nye skud. De resterende grene skæres ned med to tredjedele af deres oprindelige længde – også for at give plads til nye skud.

Med foryngelsesbeskæring opnår du en syrisk rose, der står sig flot året rundt.

Kraftig beskæring af syrisk rose – hvornår giver det mening?

Kraftig beskæring af syrisk rose giver mest mening, hvis du synes, at busken er blevet for voldsom.

Dog skal også den kraftige beskæring finde sted om foråret.

Hvordan skal du plante din syriske rose?

Der er to primære muligheder for plantning af en syrisk rose:

  1. Plantning i en potte
  2. Frilandsplantning.

Hvis du planter din syriske rose i en krukke eller potte, skal du skifte jorden hvert 3. år.

Det er også vigtigt, at du benytter dig af en næringsrig jord. Du kan eventuelt blande spagnum i jorden – på den måde får rodnettet de bedste betingelser inden plantningen.

I starten har busken brug for en masse vand, men når den har etableret sig, kan den tåle relativt tør jord.

Plantningen kan ske både om foråret, sommeren og efteråret – men beskæringen må kun finde sted om foråret.

Sådan passer du bedst på din syriske rose

Den syriske rose stammer fra et varmt klima og kan derfor ikke tåle store mængder af frost og kulde – som vi nogle gange kan støde på i Danmark.

Derfor skal busken stå lunt og i læ – for eksempel oppe ad en sydvendt husmur, hvor den kan få godt med sol og stå i læ for vinden.