Fliser til terrassen: inspiration og anlægsgartnerens anbefalinger
Af Niels Kristian Legind
Ejer og direktør
Brug for inspiration til terrassefliserne?
Så er du landet det helt rette sted.
Når du skal anlægge terrasse, spiller valget af fliser en afgørende rolle for det endelige udtryk – både ifht. have, hus og resten af omgivelserne.
Derfor har vi lavet dette indlæg, hvor du får konkrete tips og inspiration til valg af fliser til terrassen.
Vi gennemgår bl.a.:
- hvordan du vælger de rette terrassefliser
- inspiration til mønster på terrassens fliser
- et udvalg af terrassedesigns og kundeopgaver
- konkrete priseksempler på opbygning af terrasser
Så du kan komme helt i mål med dit kommende terrasseprojekt.
(PS: Husk, vi har meget mere inspiration til terrassen.)
Sådan vælger du de rette fliser til din terrasse
Som husejer kender du sikkert følelsen: Du kigger ud på din have og ønsker, at den var mere indbydende og hyggelig. Du drømmer om at anlægge en smuk terrasse lige uden for havedøren – eller om at skifte de 10-15 år gamle grå, slidte og kedelige fliser ud.
Når du skal vælge den rette flisetype/belægning til din terrasse, har du masser af muligheder. Vi har samlet 4 af de bedste herunder:
1. Støbte betonfliser til terrassen
Beton som belægningsmateriale til din terrasse giver et simpelt og stilrent udtryk. Det simple udtryk kan spices op med f.eks. pigsten eller andre typer natursten rundt i kanten af terrassen.
Betonfliser har stor holdbarhed og fås bl.a. i farverne grå og antracit. Farver og læggemønstre kan varieres efter ønske.
Lægning af betonfliser er ofte nemt at gå til, da de primært findes i kvadratiske dimensioner som 30×30, 40×40, 50×50 og 60×60 cm.
2. Sandstensfliser til terrassen
Sandsten er smukke og giver et flot spil i din terrasse. Sandsten kan fås i mange forskellige farver og dimensioner, som giver mulighed for at etablere en terrasse i forskellige læggemønstre.
Med sandsten kan du skabe en flot, personlig og unik terrasse, der skiller sig ud fra mængden.
Et godt eksempel er denne kundecase med sandstensbelægning, hvor sandstenene som udendørsfliser pryder den smukke have.
3. Granitfliser til terrassen
Fliser af granit giver et ensartet og roligt udtryk til din terrasse. De fås i både mørke og lyse nuancer af grå, og i forskellige dimensioner, så de kan lægges i forskellige mønstre.
Derudover er granitfliser slidstærke, skridsikre og nemme at vedligeholde. Vedligeholdelse af fliserne sker med en højtryksrenser, hvis der for eksempel skulle være kommet snavs eller alger på fliserne.
4. Klinker til terrassen
Endelig er klinker også en mulighed som belægning til din terrasse.
Klinker giver et detaljeret udtryk, findes i mange farvenuancer og kan f.eks. lægges i det populære sildebensmønster.
Herunder ses eksempler på de fire ovenstående flisetyper som belægning
Valg af flisematerialer: Sådan træffer du en god beslutning
Men hvilken type fliser er egnet til dit hus og dit havedesign? Hvordan skal opbygningen af din terrasse være i forhold til flisernes dimensioner og læggemønster? Og hvad koster det at få lagt fliser?
Spørgsmål er der nok af – og derfor gennemgår vi herunder de 4 vigtigste parametre for valg af fliser til terrassen: udtryk, budget, farve og glans samt vedligeholdelse.
1. Terrassens belægning skal passe til omgivelserne
Terrassens udtryk bestemmes primært af belægningen, som skal passe til huset og haven. Terrasser af hhv. betonfliser, granit og sandsten har f.eks. vidt forskellige udtryk.
På samme måde har flisernes dimensioner stor betydning for terrassens endelige udtryk og bør derfor også være med i dine overvejelser, når drømmen om ny terrasse skal realiseres.
Tøv ikke med at spørge din fagmand til råds, hvis du er i tvivl om, hvilket udtryk din terrasse skal have.
2. Budget til terrassen – stor forskel på materialepriser
De forskellige materialemuligheder til fliser varierer markant i pris.
Materialepriser for betonfliser pr. kvadratmeter ligger typisk mellem 160 kr. og 400 kr., mens granitfliser, klinker og sandsten pr. kvadratmeter oftest koster fra 300 kr. og op.
Samtidig skal du afsætte budget til arbejdstid, hvis du hyrer professionel hjælp. Her kan prisen anlægsgartner til anlægsgartner også variere stort.
Den endelige pris afhænger i sidste ende af dine unikke ønsker til terrassebelægningens udformning – og hvor meget du kan/vil lave selv.
3. Terrassens farve og glans
En anden essentiel overvejelse er flisematerialernes farve og glans. Farven på fliserne bør naturligvis matche eller komplementere farven på huset og haven.
Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at nogle typer af klinker og sandsten glinser mere i skrapt sollys end fliser af betonmaterialer. Disse glinsende belægningstyper kan desuden være glatte og udgøre en faldrisiko ved våde vejrforhold.
4. Vedligeholdelse af terrassen – større dimensioner, mindre arbejde
Størrelsen af flisematerialerne til din terrasse er ikke uvæsentlig, når det handler om vedligeholdelse af din terrasse.
Jo større dimensioner på dine fliser, desto mindre fugemængde mellem fliserne – og dermed mindre tidsforbrug, når fugerne skal renses. Desuden kan f.eks. sandsten og natursten, sammenlignet med andre flisematerialer, kræve hyppigere overfladebehandling.
Terrasseopgaver med forskellige flisetyper udført for kunder
Du har nu valgt fliser – men hvordan opbygger du terrassen?
Når du har besluttet dig for en flisetype til terrassen, skal du lægge en plan for selve opbygningen.
Bunden af terrassen
Grundlæggende er det vigtigt at have den rette bundsikring, så fliserne ikke sætter sig og synker over tid. Her kan din fagmand være behjælpelig med rådgivning, hvis du er på usikker grund.
Tykkelse og antal af fliser
Som hovedregel skal fliser til terrassen have en tykkelse på minimum 5 cm. Som undtagelse kan du med granitfliser nøjes med en tykkelse på 3-4 cm grundet materialets solide struktur.
Hvor mange fliser skal der så bruges pr. kvadratmeter? Antallet af fliser pr. kvadratmeter afhænger altid af, hvor store de er, og hvordan de lægges. Så det kommer helt an på den konkrete situation.
Mellem fliserne eller belægningsstenene skal der selvfølgelig også være en smule fuge, hvor en fugebredde på 3-5 mm er en god tommelfingerregel.
Læggemønsteret på terrassen
Læggemønsteret er den sidste, men vigtige, beslutning, du skal tage, når du anlægger terrasse.
Det er her, du virkelig kan give din terrasse et personligt præg, og det er nærmest kun fantasien, som sætter grænser.
Herunder ses flotte læggemønstre til terrassens fliser
Hvad koster det at få lagt fliser på terrassen?
Det er stort set umuligt at give faste priser på fliser – og anlæg af terrasse generelt – da den enkelte kundes ønsker og behov til et terrasseprojekt varierer.
Vi kan dog give vejl. branchepriser pr. kvadratmeter for belægningsmaterialerne (priserne er inklusive moms):
- Beton: 160 kr. – 400 kr., afhængigt af type og farve
- Sandsten: 400 kr. – 1000 kr., afhængigt af farve og tykkelse
- Granit: 500 kr. – 1200 kr., afhængigt af farve og tykkelse
- Klinker: 300 kr. – 600 kr., afhængigt af type, tykkelse og størrelse
Derudover kan du regne med en timepris på mellem 350-550 i timen for en kompetent anlægsgartner, samt evt. udgifter til leje af maskiner.
Hvor kan jeg købe fliser til terrassen?
Vi anbefaler generelt, at du køber fliser/belægningssten til dit terrasseprojekt gennem din fagmand. Alternativt kan du selv købe fliserne fra en af følgende forhandlere:
Staby fliser & hegn, Bauhaus, IBF eller Sandstone.
Hos disse forhandlere kan du også finde inspiration til valg af fliser.
Har du brug for hjælp til dit terrasseprojekt?
Så står vi klar til at vejlede og udføre arbejdet, så du kan realisere dine drømme om en ny terrasse med smukke, nøje udvalgte fliser. Kontakt os lige her.