Terrasse inspiration: Anlægsgartneren giver tidens tendenser

Af Niels Kristian Legind

Af Niels Kristian Legind

Ejer og direktør

Drømmer du om at forny din terrasse og skabe et indbydende uderum – der samtidig har fuld fokus på enkel funktionalitet?

Så er du landet det rette sted. I dette indlæg får du unik inspiration til terrassen, da vi gennemgår tidens vigtigste terrasse-tendenser – og kombinerer det med udendørs indretningstips.

Få inspiration til:

 • Indretning af terrassen
 • Udendørs køkken på terrassen
 • Bæredygtige fliser og materialer til terrassen
 • Overdækket terrasse
 • Natur og biodiversitet på terrassen


God fornøjelse med læsningen!

terrasse med flotte materialer
En indbydende terrasse med skønne materialer anlagt hos en kunde

Terrassetrends anno 2023

Når man ser på terrasser i 2023, skinner tre tydelige tendenser igennem:

 1. Funktionalitet
 2. Bæredygtighed
 3. Naturinspiration


Vi vil gennemgå dem herunder – inkl. eksempler på flotte terrasser, der er bygget op om netop de 3 tendenser.

Funktionalitet

I kølvandet på coronapandemien har terrasser i højere grad udviklet sig til funktionelle opholdsområder. Indendørs aktiviteter findes nu også på terrassen.

Derfor er en af tidens største trends at skabe en terrasse med forskellige funktioner og plads til samvær. Her er 3 eksempler på, hvordan terrassen kan indrettes med fokus på funktionalitet:

 1. Indoor-outdoor: Stadig flere terrasser bliver indrettet, som var de indendørs. Der er fokus på hygge og zoneinddeling, hvor der både er plads til loungemøbler, spiseplads og køkkenplads.
 2. Udekøkken: Et andet område, der nu også kan findes på terrassen, er køkkenet. Et udendørs køkken giver muligheden for samtale, kokkerering og servering for gæster på terrassen – helt uden ventetid og transport mellem køkkenet og terrassen.
 3. Højbede med afgrøder: Når køkkenet er rykket udenfor, er der selvfølgelig god grund til også at have højbed på terrassen med hjemmedyrkede afgrøder. Det er både praktisk og bæredygtigt at have sit eget bed på terrassen med urter, bærbuske, grøntsager eller noget helt fjerde.

Terrasser med flere funktioner, som også indbyder til hyggeligt samvær. På terrassen til højre er højbede en integreret del af terrassen. Læs mere om dette i vores kundecase.

Bæredygtighed

Som i andre dele af samfundet, er klimabevidsthed også et centralt element i anlæg af terrasser. Det ser man bl.a. ved valg af fliser til terrassen.

Flere og flere vælger bæredygtige belægningsmaterialer til terrassen. Det er fx kompositbrædder, sandstensfliser, granitfliser og klinker, der alle kan modstå danske vejrforhold. De passer også til mange forskellige typer huse og haver.

Mange ønsker også at genbruge fliser eller andre belægningsmaterialer af hensyn til klimaet. Genbrugsfliser, der giver et råt og naturligt udtryk, bruges f.eks. flittigt. De kommer ofte fra en eksisterende terrasse eller støves op i nabolaget.

På samme måde er det blevet en trend at købe krukker, udendørsmøbler og belysning fra genbrug.

terrasse med sandstensfliser og genbrugskrukker
En flot terrasse med sandstensfliser og genbrugskrukker.

En plads til regnvandsopsamling på terrassen er også en af tidens store trends. Det kan være i form af en regnvandsbeholder eller et regnvandssystem, der automatisk vander terrassens planter.

Det er bæredygtigt og mindsker vandforbruget i forbindelse med vanding i tørkeperioder.

En regnvandsbeholder kan i mange tilfælde erstatte en udendørs vandhane.

Naturlighed

Den tredje tendens for terrasser er naturlighed. Med planter i højbede, krukker eller blomsterkasser kan terrassen blive en lille oase i haven – et indbydende udemiljø på terrassen med farverige blomster og stedsegrønne planter.

Derudover skaber blomster og planter på terrassen levesteder for insekter til gavn for biodiversiteten.

En anden måde at få naturen integreret på sin terrasse er med en pergola. En pergola giver en overdækket terrasse, hvor slyngplanter som kaprifolie, stjernejasmin eller hedera kan gro på tværs af stolperne og skabe et stedsegrønt tag.

Under pergolaen kan man have en hyggekrog, et udekøkken eller noget helt tredje. Med andre ord gør en overdækket terrasse det nemmere at benytte uderummet som en stue eller til madlavning i regnfulde perioder.

Eksempler på, hvordan planter og en pergola skaber et indbydende terrassemiljø.

Har du brug for hjælp til anlæg af terrasse?

Så er du velkommen til at tage fat i os. Vi er klar til både at rådgive om og anlægge din terrasse, så du kan få præcis det uderum, du drømmer om. Kontakt os lige her.