Flere insekter i haven: Anlægsgartnerens guide

Vil du have en have, der summer af liv – med masser af nyttegørende og farverige insekter? Vil du have flere små biller og flyvende insekter, flere mariehøns og sommerfugle, der til sammen bidrager til en flot naturhave – en vild have?

Det kan vi godt forstå. For insekter er, udover at bringe liv og energi til haven, bl.a. med til at nedbringe snavs og ukrudt – og tager sig tilmed af eventuel rådden frugt. 

Hvis målet er flere insekter i haven, så læs endelig videre. I dette indlæg giver vi nemlig vores 5 absolut bedste råd, som vi har samlet op igennem tiden. 

Råd 1: Simuler et ægte økosystem i naturen

Hvis målet er en mere insektrig have, bør du lade masser af træ, sten, blade og kviste ligge i haven.

En tæt bevokset havebund, der ikke nødvendigvis er ryddet sirligt op, er guf for insekterne. Her har de rigeligt med gemmesteder og næring.

Sørg for en god blanding af naturens elementer og prøv så vidt muligt at simulere skoven. Det vil nemlig give en form for cirkulært økosystem, hvor nogle insekter tager sig af træet, mens nye insekter vil komme til og tage sig af de andre insekter.

Store sten er også gode steder for insekter at lande på, særligt hvis de har ligget i solen og blevet varmet op en hel dag.

Derudover har vi alle oplevet, hvordan en tippet stub brænde afslører et helt univers af små dyr, der befinder sig godt i fugten derunder.

Det kan du udnytte ved f.eks. at bygge en bålplads eller afgrænse bede med træstubbe, som bl.a. biller og orme kan søge ly under.

Råd 2: Undgå den helt kortklippede model i haven

Hav gerne steder i haven med langt græs, hvor du lader det naturlige mikroklima dominere.

Derudover kan du med fordel have en standardlængde i havegræsset, der er lidt højere end normalt.

Hvis du f.eks. har en længde, hvor kløver og lignende blomster kan vokse, kan du gå fra slet ingen blomster til en hel masse.

Og det vil insekterne elske dig for.

Plant desuden gerne hæk og buskads tæt (mangler du buske, kan vi anbefale disse hurtigtvoksende buske). Det giver bedre overlevelseschancer for insekterne henover vinteren.  

Råd 3: Sørg for stor varians af blomster og planter

Bestemte insekter trives bedst i samspil med bestemte planter – og derfor starter insekthaven med de rette planter.

Forskellige planter giver flere forskellige typer insekter.

Hvis tiden og pladsen er til det, kan du med fordel forsøge dig med et bed af vilde blomster i haven.

En lille blomstereng kan gøre underværker, og selv få kvadratmeter har en stor positiv effekt.

Men det vigtigste er god varians: Desto flere muligheder for insekterne, desto større vil tiltrækningskraften og incitamentet for et besøg være.

Husk, at mange insekter ”lever 2 liv”. F.eks. starter mange sommerfuglearter som larver, hvorefter de springer ud som voksne sommerfugle og går ombord i sommerfuglebusken.

Insekterne vil have forskellige behov afhængigt af det stadie, de befinder sig i. Hvis du har planter til begge stadier, jamen så vil du opleve større varians af insekter i haven. 

Råd 4: Hav planter, der hører til i Danmark

– så føler insekter, der hører til i Danmark, sig nemlig bedre hjemme i din have.

Nogle af de klassiske danske planter, som de danske insekter trives i, anses ofte som irriterende ukrudt – og derfor fjerner man det med det samme, man kan komme til det.

Et godt eksempel på det er løgkarse, som mange insekter elsker. 

Generelt oplever vi heldigvis også, at flere og flere plantesælgere er begyndt at have en masse fine danske planter på hylderne. Også modeller, der tidligere var anset som ukrudt.

Råd 5: Hav vand til insekter i haven

Fugtig jord er helt perfekt for insekter – men det kan være svært at sikre en god fugtighed alle dage året rundt. Derfor kan underskåle og fuglebade med en smule vand være en perfekt løsning.

Det er dog vigtigt, at du sikrer dig, at insekterne ikke drukner. Det kan du ved at lave ”landingsbaner” af bark, som insekterne kan stå i sikkerhed på.  

Hvis målet er at tiltrække større insekter, og smådyr såsom padder, kan du forsøge dig med en murerbalje.

Som alternativ eller supplement til vandbeholdere kan du anlægge et regnvandsbed, der vil give en masse fugt til dine haveinsekter.  

Råd 6: Byg et insekthotel

Et insektbo/insekthotel er selvfølgelig et stort incitament for insekterne til at slå sig ned i din have. Lav det gerne af gammelt træ, og sørg for, at der er masser af små hulrum, som insekterne kan trives i.

Hav hellere for meget end for lidt træ – og prøv at gøre det så naturligt og ”realistisk” som muligt. Insekterne skal føle det, som om de er i den rigtige natur.

Placer gerne insekthotellet et sted, hvor du ikke er i daglig kontakt med det. En hyppig kontakt mellem insekter og dig vil genere begge parter.

Et sted bagerst i haven, hvor der er rig adgang til sol, men samtidig læ for den værste regn og blæst, er ideelt.

Konklusion: Hvilke fordele er der ved flere insekter i haven?

Flere insekter i haven styrker biodiversiteten – og holder haven i balance.

Mariehøns kan f.eks. hjælpe med bekæmpelsen af bladlus. Og udover det giver de bare en super kulør og kolorit til haven.

Som anlægsgartner hjælper vi hvert år en masse private haveejere med at indfri drømmen om naturhaven.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for hjælp med at tiltrække flere insekter til din have.