Vilde blomster i haven – anlægsgartnerens bedste tips

Populariteten af vilde blomster i haven er vokset eksponentielt de sidste par år – og bestemt ikke uden grund. Vi tør nemlig godt at sige, at de fleste haver bliver langt flottere med det rette udvalg af vilde blomster.

Der er mange måder, du kan have vilde blomster i haven på – i potteplanter på altanen, på terrassen eller som et mindre eller større område i haven.

Og uanset om du ønsker at skabe mere biodiversitet eller ”bare” pynte haven, så er der rig mulighed for at finde en masse flotte vilde blomster, der passer til netop din have.

Hvad er vilde blomster helt præcist?

Det ligger i navnet – vilde blomster er blomster, som vokser vildt i naturen.

Det kan også være blomster, som ikke forekommer naturligt i dit haveområde – men som efter såning kan passe sig selv og på den måde afspejle at være vilde blomster.

Dog skal vilde blomster passes på den rigtige måde: med nedklipning. På den måde sikrer du også den bedst mulige vækst og trivsel for blomsterne år efter år.

Helt grundlæggende skal vilde blomster kunne klare sig under naturlige vilkår, dvs. uden hjælp fra ukrudtsbekæmpelse og gødningsprodukter. Det er vigtigt at undgå disse produkter, da de kan forstyrre jorden og beplantningen.

Anlægsgartnerens anbefalede vilde blomster

Der er mange forskellige blomsterarter derude – og man kan både købe blomsterfrø i blomsterblandinger eller enkelte blomsterfrø i en pakke.

Du kan købe etårige eller flerårige blomsterblandinger. Hvis du sår etårige blandinger, kan du forvente blomstring i den valgte sæson. Med flerårige blandinger er du derimod garanteret permanent blomstring. Du må dog ikke forvente fuld blomstring efter bare ét år.

Ønsker du at tiltrække dyr og insekter – og dermed biodiversitet – kan du finde vilde blomster til f.eks. sommerfugle og bier. Det er bl.a. lavendler, rød-, hvid- og blodkløver, lyng og acacia blomster.

Vi anbefaler derudover følgende:

 • Margerit
 • Forskellige asters (som ses på billedet nedenfor)
 • Valmue
 • Vild gulerod
 • Blåhat
 • Kornblomst
 • Forskellige hørarter
 • Knopurt
 • Fennikel


Og mange flere!

Besøg f.eks. din lokale plantebutik eller et byggemarked for at udforske de mange forskellige blomsterblandinger. Der findes blomsterblandinger dedikeret til bier, sommerfugle og til hele foråret og sommeren, for at sikre langvarig glæde og blomstring.

Hvornår og hvordan skal du så dine vilde blomster?

Det bedste tidspunkt for såning af vilde blomster i havejord er i efterårsmånederne – september, oktober og november.

I sensommeren og efterårstiden er jorden nemlig stadig lun og fugtig, så hvis du sår i denne tid, efterligner du blomsternes naturlige rytme.

Dette sikrer, at blomsterne får tilpasset sig i jorden over vinteren og kan springe ud og blomstre til foråret og sommeren.

For at sikre de bedste mulige levevilkår skal blomsterne også klippes. Dette kan ske både i efteråret og i det tidlige forår, inden de nye blomster spirer. Det er vigtigt at fjerne det afklippede, så det ikke gøder jorden som kompost.

Såning af vilde blomster – sådan gør du

De bedste vækstforhold for vilde blomster er fuld sol til let skygge. Hvis du har vilde blomster i krukker og potter, skal de have samme mængde sol, dog uden for meget vind.

Hvis du vil have vilde blomster som en del af haven i et kontrolleret område uden græs, skal jorden gøres klar inden såning:

 • Fjern græs og ukrudt og riv jorden, så den fremstår som ren jord
 • Tilsæt evt. lidt sand eller grus i ca. 10 cm til den nyrevne jord for at styrke bunddækket
 • Herefter kan du så blomsterblandinger og vende frøene i jorden


Det er vigtigt, at jorden er ugødet. Jo mindre næringsstoffer, der er i jorden, jo mindre græs – men jo flere vilde blomster gror optimalt. Gødning sætter desuden gang i ukrudtsvæksten, så undgå gerne gødning.

Hvis du ønsker at gro vilde blomster med græs, kan du lade græsset gro uden klipning – evt. lade det vokse indtil det bliver vildtvoksende græs, som slås én gang om året.

Du kan evt. fjerne ukrudt, såsom brændenælder og tidsler, men de er faktisk vigtige for forskellige dyreliv.
Herefter kan du så frøene fra blomsterblandingen i den nyrevne jord.

Vilde blomster kan sagtens blomstre i krukker, potter og plantekasser. Det er nemmest at så blomsterfrøene i sandet muldjord om foråret, efter den sidste nattefrost. Husk at vande ofte.

Brug for hjælp til vilde blomster til haven?

Husk, at vi altid står til rådighed til hjælp og rådgivning til biodiversitet i haven og vilde haver. Kontakt os her for at høre mere.