Lav en vild have: anlægsgartnerens eksperttips

Vilde haver bliver mere og mere populære, og i forlængelse af vores indlæg om biodiversitet og naturhave giver vi her idéer og tips til, hvordan du selv kan anlægge en vild have.

Brug for professionel hjælp til anlæg af vild have? Kontakt os her!

farverige blomster i en vild have

Hvad er en vild have?

En vild have er en slags ’vildmark’ bestående af højt græs, vilde blomster og planter, som vokser med sæsonens gang.

Egentlig kan du selv vælge, hvad den skal indeholde, men en god vild have består typisk af en vildvokset græsplæne med et hav af vilde planter, vilde engblomster, forskellige lavendler og buske. Solsikker, anemoner og valmuer er meget populære i vilde haver.

Alle ovenstående planter og blomster mm. er med til at fremme forskellige dyrearter i haven. Og jo større variation af vildt, jo bedre trivsel for forskellige plantearter såvel som dyr.

Sådan anlægger du en vild have

Der er forskellige måder at anrette og lave en vild have på. Som noget af det første er det vigtigt at overveje omfanget og størrelsen, du ønsker på din vilde have.

Du kan altid starte småt, f.eks. i krukker eller i en altankasse, eller begynde med et hjørne af haven.

I den del af haven kan du nøjes med at lade græsset gro eller skifte noget af jorden helt ud, f.eks. med sand og grus købt i et byggemarked.

Sand og grus er med til at give luft og variation i jorden, som nye planter og blomster har godt af, hvis de trives bedst i mindre næringsrigt jord, i stedet for tung og almindelig græsplænejord. 

Hvis du skifter noget af jorden ud, skal de øverste 15-20 centimeter graves igennem og vendes.

Lad græsset gro – men plant også selv

Når du selv sår planter og buske, er det vigtigt at sprede dem ud og rive jorden for at dække frøene til. Du skal også huske at vande godt til.

Planter du buske, skal de have mere plads til at vokse, uden de generer andre planter.

Du kan finde mange forskellige blomsterblandinger, blomsterfrø, træer, buske og stauder til din vilde have i byggemarkeder og planteskoler.

Husk at ”styre” din vilde have

Hvordan man passer en vild have ligger næsten i navnet – dyr og planter i vildhaven opfører sig naturligt og passer naturligt sig selv.

Dog er der nogle vigtige ting, man skal forholde sig til, når man planter og passer en vild have.

  • Lad visne blade og rådne bær være – de tiltrækker dyr, insekter og meget andet, som er godt for kredsløbet i vildhaven.


I naturen vil nogle vilde blomster blive spist af f.eks. hjorte, så det er en god ide at slå disse ned hvert år for at sikre den bedste blomstring år efter år.

  • Husk den rette mængde sol og skygge.


Nogle planter foretrækker fuld sol og andre let skygge. Som udgangspunkt trives en vild have i masser af sol.

  • Undgå sprøjtegift og gødning – lad vildhaven vokse så naturligt som muligt.


I en vild have kommer selvfølgelig også ukrudt, som typisk ikke er populært hos haveejere. Du kan derfor med en selektiv og let ført hånd luge i den vilde have.

Det er vigtigt at have et overblik over sin vilde have uden at kontrollere alt for meget. Det handler mere om at genskabe naturen, som den nu er, og det kræver hjælp fra os, så den vilde have trives år efter år.

Fordele ved vilde haver

Jo mere en vild have får lov til at passe sig selv og vokse naturligt, jo mere biodiversitet skabes der.

Vilde haver har mange fordele, uanset om dit ønske med en vild have er at skabe et fristed for sommerfugle, hvepse, bier eller nytteinsekter, eller bare at komme tættere på den rå natur.

Ifht. det øgede fokus på klima, natur og biodiversitet de senere år er en vild have et godt sted at starte for at skabe et godt miljø for dyr og insekter, da mange er truede og har brug for plads og hjælp.

Vilde haver med en bred diversitet af både planter og levende dyr er med til at skabe et hav af muligheder og vilkår – og du finder sikkert hurtigt ud af, hvor meget diversitet du kan skabe med en vild have.

Hvis du har brug for hjælp til at anlægge en vild have, står vi altid til rådighed. Kontakt os her for at høre mere