Forhave inspiration – Anlægsgartnerens anbefalinger til en smuk forhave
Af Niels Kristian Legind
Ejer og direktør
Forhaven er oftest et mindre anlæg – men det betyder ikke, at den behøver være uinspirerende.
Tværtimod. For forhaven skaber førstehåndsindtrykket af din bolig – og med lidt kreativitet er mulighederne for at skabe en elegant og funktionel forhave mange.
I dette indlæg ser vi på tidens tendenser og kommer med vores bedste anbefalinger til forhaven. Underbygget med konkrete eksempler af smukke forhaver udført for kunder.
Husk også at læse vores relaterede indlæg om inspiration til terrassen og belægningen til indkørslen.
Forhaver anno 2024
Når man ser forhavetrends i 2024, går særligt disse 5 kendetegn igen:
- Sammenhæng mellem hus og forhave
- Blanding af funktionalitet, æstetik og praktik
- Matchende belægning og læggemønster
- Hårdføre og æstetiske planter
- Moderne belysning
Vi gennemgår alle 5 herunder –med eksempler på forhaver, der er bygget op om præcis disse 5 kendetegn.
Sammenhæng mellem hus og forhave
Præcis ligesom baghaven skal forhaven også spille sammen med husets arkitektur og stil. Det ser man ved en større bevidsthed om, hvordan forhavens design spiller sammen med husets linjer og byggestil.
Forhaver bliver i dag oftest anlagt i linjer og former, der passer huset. Skarpe linjer fra husets arkitektur bliver ført videre til forhavens bede og belægning – og det samme gør sig gældende for huse med buede vinduespartier. Her bliver de buede former ført ud i forhavens design.
På samme vis bliver der taget bevidste valg om detaljeniveauet i forhaven. Flere og flere husejere anlægger en forhave i en minimalistisk stil. Planter og prydelementer udvælges nøje for at opnå harmoni.
Med tanke på funktionalitet og æstetik er vores bedste anbefaling: Skab en simpel forhave – og gem detaljerigdommen til baghaven.
Funktionalitet, æstetik og praktik
De seneste år er forhaven gået fra at være et næsten ubetydeligt anlæg til at være essentiel for husets udtryk. Husejernes ønsker om høj funktionalitet har forplantet sig i forhavedesignet.
Af den grund er et af tidens kendetegn, at forhaven indrettes funktionelt, så den passer til husejerens praktiske behov. Her er 3 gode eksempler på dette:
- Skjul ’mindre pæne’ elementer: Affaldsbeholdere, cykler, og postkasser kan let komme til at fylde i helhedsindtrykket af forhaven, hvis de står fremme og er synlige ud til vejen. Løsningen på dette er at indrette forhaven med f.eks. et opbevaringsskur eller et hegnsfag, der kan dække for udsynet til dem fra vejen.
- Skab let og tydelig adgang til huset: En funktionel forhave har let adgang til huset via belægningen. Design forhaven, så belægningen tydeligt fører til husets ind- og udgange.
- Design efter praktiske behov: Alle husejere har forskellige praktiske behov – og de skal tænkes ind i designet. Hvis forhaven skal indbyde til samvær, kan man indbygge en bænk i anlægget eller gøre plads til havemøbler. Hvis der skal holde biler, kan det være praktisk med et stort belægningsareal. Og modsat kan det passe perfekt med små belægningsområder, højbede og små træer, hvis forhaven ’blot’ skal være smuk.
Matchende belægning og læggemønster
Stadig flere vælger at anlægge en havesti i forhaven, der er koordineret med stilen og farven på huset. Det skaber en flot sammenhæng og giver ejendommen et stilrent udtryk.
Når man skal vælge den rette belægning til forhaven, er det vigtigt at overveje farvenuancerne i- og størrelsen på belægningsstenene. Farvenuancerne på belægningen kan være i samme stil som husfacaden eller stå i kontrast til den. Begge dele kan give et flot æstetisk udtryk.
Størrelsen på belægningsstenene bør også vælges med omhu. Små belægningssten eller belægningssten i forskellige størrelser giver f.eks. flere muligheder for et varieret læggemønster, end store belægningssten gør.
Hårdføre og æstetiske planter
Et godt plantevalg er vigtigt for en velfungerende og smuk forhave. De grønne nuancer pryder og skabe dybde i anlægget.
Når der skal udvælges planter, skal de først og fremmest stå flot til belægningen og husfacaden. For at skabe kontinuitet i haveanlægget kan du med fordel vælge de samme planter til forhaven, som der er plantet i baghaven.
Der kan skabes god dybde i anlægget ved at plante forskellige planter i forskellige niveauer. Der kan f.eks. plantes stedsegrønne træer længst fra indgangen, mens der kan plantes mindre planter, eventuelt som bunddække, tættest på indgangen. Det giver både en flot kontrast og et dybdeperspektiv i forhaven.
Generelt er det godt at vælge stedsegrønne planter, der er hårdføre og grønne året rundt. På den måde opnår man konstant grønt liv og undgår en grå forhave i de kolde vintermåneder.
Belysning
Belysning er et prydende element, der har vundet frem i design af forhaver de senere år. Det må siges at være prikken over i’et i den perfekte forhave. Vi ser særligt følgende 3 fordele:
- Lysspots og belysning på træer og husfacaden skaber sikkerhed, når man bevæger sig rundt i mørket i forhaven. Ujævnheder i terrænet lyses op, og lyset mindsker risikoen for fald.
- Lysspots på træer og beplantning er stemningsskabende. Forhaven får et nøk op med spots, der synliggør det grønne liv i forhaven efter mørkets frembrud.
- Forhaven kan benyttes i flere timer af døgnet, hvis der er etableret belysning. På sommeraftener, hvor den varme sommerbrise kan nydes til sent ud på aftenen, er belysning i forhaven optimal.
Har du brug for hjælp til anlæg af forhave?
Så tag endelig kontakt til os. Vi står klar til både at rådgive om og udføre anlægget, så du kan få din drøm om en ny forhave realiseret.