11 perfekte planter til skygge: Anlægsgartnerens favoritter

Vi vil i dette indlæg gennemgå gode planter til skyggeområder i haven, så du kan gøre din have frodig i hver eneste afkrog.  

I din have vil der i nogle afkroge naturligt være mindre sollys end i andre pga. skygge fra huset, træer eller buske. Det kan f.eks. være et område på nordsiden af et hus eller under løvet på et træ.

Det betyder dog ikke, at de skal ligge øde hen. Der findes nemlig en række smukke planter, der trives i områder med skygge. Og dem vil vi fremhæve i dette indlæg.

Der findes heldigvis et utal af planter velegnet til skygge.

Hvilken type planter trives i skygge?

Planter med gode vækstbetingelser i skygge er kendetegnet ved store mørkegrønne blade, langsom vækst og hårdførhed.

Det øger nemlig deres evne til at opsamle det tilgængelige sollys – og maksimerer deres fotosyntese. Skyggeplanter med blomster har ofte små, men farverige blomster, der tiltrækker bestøvende insekter. Dette kendetegner stort set alle de stauder, der er velegnet til skygge.     

Giv liv til mørke afkroge af haven med et skyggebed

Hvis du har en kedelig afkrog i din have, hvor sollyset har trange kår, og jorden er en smule sumpet størstedelen af året, så fortvivl ej. Løsningen er at etablere et skyggebed med skyggetålende planter.

Mulighederne er mange, og herunder giver vi dig vores 11 bedste bud på planter til skygge, som kan udplantes i et skyggebed eller i en mørk afkrog af haven.

3 gode prydgræsser til skyggebedet

1: Blåaks (Sesleria Nitida)

Blåaks er et stedsegrønt prydgræs, der er relativt hårdfør. Det trives bedste i halvskygge og er derfor ideel til den del af skyggebedet, som får sollys en del af dagen.

Prydgræsset har en kompakt vækst med strå i et sølvgråt skær. Blåakset blomstrer fra april til juni, hvor dets slanke aks springer ud i et metallisk skær. I almindelig fugtig havejord bliver blåakset omkring 60 cm. højt.  

Blåaks står flot frem med sine smalle strå.

2: Elefantgræs (Miscanthus)

Elefantgræs er et smukt prydgræs med en overhængende vækst. Elefantgræs er hårdfør og trives i almindelig fugtig havejord med en placering i halvskygge.

Dette prydgræs bør udplantes solitært eller i grupper af en bund af stauder. I juli til september pryder hvide overhængende blomster elefantgræsset. Disse blomster kan med fordel afskæres og benyttes til indendørs pynt. Med optimale vækstbetingelser bliver elefantgræsset op til 200 cm i højden og 100 cm i bredden.  

De karakteristiske hvide overhængende blomster på elefantgræs.

3: Fåresvingel (Festuca Ovina)

Fåresvingel er et klassisk flerårigt græs, som passer perfekt til et skyggebed i enhver have. Det er et langsomvoksende græs, der trives i halvskygge til skygge i veldrænet jord.

Foruden at være hårdfør tiltrækker fåresvingel bier og insekter med sine grønne aks. Derfor er dette græs perfekt at udplante, hvis du ønsker en vild have med høj biodiversitet. Der plantes 10 græsser pr. kvadratmeter. Græsset har en tuedannende vækst og bliver maksimalt 40 cm højt.

De grønne aks på fåresvingel tiltrækker både bier og insekter.

4 smukke stauder til skygge

1: Kurvebregne (Matteuccia Struthiopteris)

Kurvebregne er en perfekt staude til skygge. Med sine lysegrønne fjerlignende blade i vækstsæsonen pryder kurvebregnen skyggefulde områder.

Den har en kurveformet vækst – bladene danner en kurv med et hul i midten, hvor strudsvingelignende blade vokser frem. Derfor kaldes den populært strudsvingebregne.

Kurvebregnen trives i fugtig jord og bør udplantes i skygge og læ. Under disse forhold bliver den 100 cm. høj. Af den grund bør der kun udplantes 4 planter pr. kvadratmeter. Kurvebregnen er velegnet som staude til skyggebedet eller som bunddække et andet sted i haven.

Bregnens dekorative form er noget for sig.

2: Hosta (Funkia)

Hosta er en yndet staude af mange – og det er med god grund. Dekorative lysegrønne blade og blomsterstande op til 40 cm. gør denne staude til noget særligt.

Hosta er en staude til skygge, der giver klokkeformede og velduftende blomster i sommermånederne. Blomsterfarverne varierer alt efter sorten. Tilmed er hosta også insektvenlig og tiltrækker særligt mange humlebier.

Hosta trives bedst i almindelig fugtig havejord med en placering i skygge til halvskygge. Væksten i bladtuen er maksimalt 60 cm. i bredden, mens blomsterakset kan blive op mod 100 cm. i højden. Hosta er perfekt at udplante i et skyggebed eller for sig selv i et skyggefuldt hjørne. 

Hosta har en særligt yndig bladstruktur.

3: Lungeurt (Pulmonaria)

Lungeurt er en skyggetålende staude, der egner sig perfekt som bunddække. Lungeurt har små tragtformede blomster i blålige nuancer og er en stedsegrøn staude.

Når den blomstrer i april og maj, bidrager den til havens fauna, idet dens velduftende blomster tiltrækker humlebier og andre insekter.

Lungeurt bør udplantes i almindelig fugtig havejord som bunddække eller for sig selv i klynger i halvskygge. Under disse forhold har lungeurten en vækst på 30 cm. i højden og 40 cm. i bredden.

Tragtformede blå blomster står i flor hos lungeurten

4: Astilbe

Astilbe er en dekorativ staude, som er velegnet til skyggebedet. Pga. sin oprette vækst med mørkegrønne, snitdelte blade og lange blomsterklaser er astilbe blevet en populær staude i de danske haver.

Denne staude trives bedst i halvskygge i både fugtig havejord og let sur jord. Derfor kan astilbe også sagtens udplantes i surbundsbede eller krukker. Astilben blomstrer i sommermånederne. Den har en vækst på maksimalt 60 cm. i højden og 30 cm. i bredden.    

Astilbens uimodståelige lange blomsterklaser

2 perfekte stedsegrønne planter til skygge

1: Thuja

Thuja er en klassisk stedsegrøn plante, der trives i halvskygge. Thuja har en kompakt søljevækst med mørkegrønne nåle og aflange kogler på sine grene. Væksten gør thuja optimal til formklipning, og den kan derfor både udplantes solitært eller som hækplante.

Thujahækken er hurtigvoksende og vindfør, og derfor skal beskæring af thuja prioriteres. 

Thuja som solitærtræ er perfekt til at skabe dybde i havens skyggefulde afkroge. Thujaen kan opstammes og stå for sig selv, ligesom den kan integreres i et skyggebed.

Den stedsegrønne thuja er en af danskerne foretrukne planter til haven.

2: Rhododendron

Rhododendron er en favorit, når danskerne skal vælge stedsegrønne buske til haven. Rhododendron er en elegant busk, der trives i halvskygge.

Alle sorter af rhododendron har det til fælles, at deres rødlige blomster står i flor i maj måned. Rhododendronen er meget hårdfør, langsomtvoksende og kompakt i sin vækst.  

Hvis du ønsker at udplante rhododendron i din have, skal du være opmærksom på, at rhododendron er en surbundsplante. Det betyder i praksis, at den skal plantes i sphagnum, som du kan fylde i en stor krukke eller i et surbundsbed i haven.

Grav et bed, der er en min. en meter i bredden, en meter i længden og 40 centimeter i dybden. Sådan sikrer du dig, at din rhododendron vil trives.

Rhododendronen i flor.

2 gode krukkeplanter til skyggen

1: Vintergrøn (Vinca Minor)

Vintergrøn er en fin staude til skygge med en kompakt vækst. Denne staude bliver omkring 15 cm. høj, er fuldt hårdfør og får oprette blomstrende skud.

Af disse grunde er den velegnet som krukkeplante til skygge. I blomstringstiden fra maj til juni står vintergrøns dekorative blå blomster i flor. Den trives i almindelig fugtig havejord.

Da vintergrøn både er hurtigtvoksende og vækster kompakt, kan den også bruges som bunddække under træer eller buske. Udplant dog ikke vintergrøn blandt andre stauder, da den over tid vil udkonkurrere dem.   

Vintergrøn med smukke blå blomster i juni måned.

2: Liljekonval (Convallaria Majalis)

Liljekonval forbinder mange med duften af maj måned. Dens majestætiske mørkegrønne blade og velduftende klokkeformede blomster har gjort den til en favorit i de danske haver.

Denne staude bliver 20 cm. i højden, hvilket gør den ideel som krukkeplante eller bunddække. Den trives i halvskygge til skygge og bør udplantes i almindelig fugtig havejord. Under disse forhold vil den stå smukt i flor i maj måned.

Den er fuldt hårdfør og er derfor velegnet til afskæring. Dog skal du være opmærksom på, at alle plantens dele er giftige. Du bør derfor beskytte din hud ved afskæring af linjekonvallen.    

De små hvide klokkeformede blomster er kendetegnende for liljekonvallen.

Findes der blomster, der trives i skygge?

Svaret er ja. Disse udendørs blomster behøver stort set ikke sol:

  • Julerose (Helleborus)
  • Skumblomster (Tiarella)
  • Bronzeblad (Rodgersia)
  • Kæmpestenbræk (Bergenia)
  • Kærmindesøster (Brunnera)

Brug for hjælp til at integrere planter til skygge i haven?

Så tøv ikke med at kontakte os for en uforpligtigende samtale. Vi står klar til både at vejlede om planter til skygge og anlægge dit nye skyggebed i haven.