10 smukke vandplanter til havedammen: Anlægsgartnerens anbefalinger
Af Niels Kristian Legind
Ejer og direktør
Der er masser af fordele ved at fylde godt på med vandplanter til havdammen.
Men at udvælge dem kan være vanskeligt. For hvilke passer bedst ind – og ser bedst ud?
Det vil vi gerne hjælpe dig med og har derfor skrevet dette indlæg, hvor du får gode anbefalinger og inspiration til valg af vandplanter til havedam.
Vi har udvalgt vores 10 favorit-vandplanter til havedammen – og beskrevet hver deres unikke fordele. God læsning!
10 flotte vandplanter til havedammen
Vand i haven er blevet meget populært de seneste år. Og uanset om du har et lille havebassin eller en stor havedam, kræver det de rette vandplanter for at opnå et biologisk balanceret miljø.
Mulighederne er mange, når du skal udvælge de rette vandplanter til havedammen!
1. Vandlilje (akeleje)
En vandlilje er en vandplante med kraftige blade, som kan blive op til 20 cm. Disse blade beskytter fisk og andre vandlevende dyr godt.
Vandliljen er neddykket i forskellige dybder, der kommer an på arten af vandplanten. Vandliljens blade vokser flot i vandoverfladen sammen med dens blomster i smukke farver.
2. Åkande (nøkkerose)
Åkander tiltrækker stor opmærksomhed med deres karakteristiske blomster og flydende blade. Åkander findes i diverse arter og er meget populære i havedamme.
Deres smukke blomster tiltrækker insekter, mens deres blade skaber gode gemmesteder for vandlevende dyr. De bidrager ikke kun til havedammens æstetik, men også til en høj biodiversitet.
3. Kalmus (acorus)
Kalmus er et vandrensende græsblad, der med sine lange lysegrønne løv pryder enhver havedam. Kalmus er en marginalplante, der vokser i kanten af havedammen.
Græsbladet Kalmus giver de rette levebetingelser for insekter og små vandlevende dyr. Den fungerer nemlig som gemmested og har en vandrensende effekt.
4. Vandhyacint (Eichhornia Crassipes)
En perfekt flydeplante til din havedam er vandhyacinten. Som vandplante har vandhyacinten en fantastisk evne til at reducere algevækst ved at konkurrere om næringsstoffer og skygge for vandet.
Vandhyacinten kræver jævnlig vedligeholdelse, da den kan vækste hurtigt.
5. Hornblad (Ceratophyllum Demersum)
Iltende planter er essentielle i en havedam. Og Hornblad er optimal til netop det.
Hornbladet plantes i 20-60 cm dybde og vokser under vandet. Hornbladet hjælper med iltning af vandet og er samtidig et godt levested for fisk og vandlevende dyr.
6. Sø-kogleaks (Scirpus Lacustris)
Sø-kogleaks giver et frisk pust til havedammen med sin enkle æstetik.
Fisk og vandlevende insekter kan gemme sig i sø-kogleaks, hvis strå bliver op til 1,5 meter høje. I øvrigt har denne vandplante en vandrensende effekt.
7. Tykakset Star (Carex Riparia)
I kanten af havedammen er det optimalt med vandplanten Tykakset Star. Den pryder havedammen med sin kraftige form og struktur.
Den virker samtidig rensende og forbedrer vandkvaliteten i havedammen.
8. Vandspir (Hippuris Vulgaris)
Vandspir er en smuk sumpplante til havedammen med en opret vækst – den bliver op til 50 cm høj.
Vandspirens kantede form kan f.eks. komplementere de runde blade fra åkander. Vandspir forbedrer også vandkvaliteten i havedammen.
9. Lotus (Nelumbo)
Lotus kan bidrage med et smukt eksotisk udtryk til havedammen. Den producerer brede storslåede blomster, der kan give anledning til misundelse hos naboen.
Lotus kræver plads og en større havedam, fordi dens blade har en bred vækst.
10. Dunhammer
Dunhammer er en klassisk og populær vandplante til havedammen. Med sin ikoniske form pryder den kanten af havedammen.
Den giver struktur, og så sørger den for at rense og ilte vandet. Dermed er den gavnlig for plante- og dyreliv i havedammen.
Hvordan skal du udvælge dine vandplanter?
Vandplanter til havedamme har specifikke behov og individuelle krav til vækst. Derfor bør du overveje bl.a. lysforhold, vanddybde og vedligeholdelse, inden du køber vandplanter.
Hvis du er i tvivl om, hvilke vandplanter der passer til din havedam, så tag kontakt til din lokale anlægsgartner for at få kyndig rådgivning.
Et udvalg af kundeopgaver med vandplanter i fokus
Herunder ses et udvalg af kundeopgaver med havedamme. I alle tilfældene har fokus været på at skabe en havedam i biologisk balance med en flot æstetik. I havedammene ses vandplanter som: åkander, kalmus, tykasket star, vandspir, sø-kogleaks og dunhammer.
Græsbladet kalmus står flot med sit lysegrønne, sværdformet løv i denne nyanlagte havedam.
Vandplanterne lyserød åkande, dunhammer, kalmus, tykasket star, vandspir og sø-kogleaks pryder denne havedam og skaber god biologisk balance.
En nydelig havedam fyldt med græsbladet kalmus, tykakset star og hvide åkander.
Hvad koster det at få anlagt en havedam med vandplanter?
Det er umuligt at give et generelt svar på det spørgsmål, da det kommer an på udformning, stil og anvendelse. Alligevel kan vi give nogle typiske branchepriser (alt inkl. moms) på selve materialerne. Prisen afhænger generelt af landsdelen.
- Natursten eller granitsten: Pris pr. kvadratmeter typisk mellem 400 kr. og 1200 kr.
- Vandplanter (uanset type): Pris for 6 stk. typisk mellem 100 kr. og 300 kr.
- Fiberdug: Pris for dug til et 10 kvadratmeter stort bassin ca. 2000 kr.
- Granitskærver til dekoration: Pris for 1 kubikmeter ca. 1500 kr.
- Dækbark til dekoration: Pris for 50 liters sække ca. 60 kr.
Husk, at disse priser kun er vejledende og kan variere afhængigt af den specifikke situation. Hertil skal du selvfølgelig også lægge prisen for professionel hjælp, hvis du f.eks. hyrer en anlægsgartner til at planlægge og udføre arbejdet for dig.
Har du brug for hjælp til at anlægge eller forny din havedam?
Så tag endelig fat i os. Vi står klar til at rådgive om og anlægge din havedam, så du kan få din drøm om et anlæg med vand i haven realiseret. Kontakt os lige her.