Vand i haven – inspiration til et idyllisk udeliv

Vand i haven tilføjer et harmonisk element til din personlige oase – haven. Vand er ofte et perfekt element til den gode haveindretning.

Rislende vand, en glimtende sol i din havedam og luftbobler fra karper og guldfisk. Et springvand, et vandspejl og et vandfald i haven at slå sig ned ved siden af og nyde lidt at drikke.

Med vand i haven får du ro i sindet, flora til at blomstre og fauna til at trives.

I dette indlæg får du unik inspiration til vand i haven – så du ikke behøver at køre Danmark tyndt efter vandhuller og naturparker, hvis du har brug for lidt vand-magi i din hverdag.

Rislende vand i haven - mange gode muligheder

Rislende vand i haven kommer i mange former – f.eks. vandløb, havedam og vandfald. Alle beriger de din have og hjælper, hvis du vil have mere af det dyreliv, du kender fra din barndom: f.eks. guldsmede, fugle, frøer og tudser.

Dertil kan vandet pyntes med vandplanter som sivplanter og åkander, som var det Claude Monet, der havde malet din have.

Det er primært størrelsen på din have og dit projekt, der afgør hvilken form for vand i haven, der passer bedst. Du kan vælge mellem alt fra små vandspil, vandsten eller springvand, der ikke kræver meget plads, til det større havebassin eller en havedam.

En anden god og populær tilføjelse til haven er vandspejlet. Vandspejlet findes i flere forskellige former og genspejler idyllet omkring og himlen over det. Størrelsen på et vandspejl kan variere fra de små til de store størrelser og kan dermed passe til de fleste haver.

Vand i haven kan være flot og fantasifuldt - 5 originale bud

Vand i haven kan mange ting udover at være afstressende og skabe ro i sindet. Det kan også være flot og æstetisk. Her følger 5 originale forslag til vand i haven, der skaber harmoni og glæde.

  1. Skab en naturlig følelse med vandfaldssten i din have, og oplev glæden ved at se vand glide ned ad stenene, skabe en beroligende lyd og tiltrække fugle og insekter.
  2. Fuglebad i cement (eventuelt med springvand til), der tiltrækker fugle og giver haven noget ekstraordinært visuelt. Springvandets lyde giver haven en unik rolig atmosfære.
  3. Skab en harmonisk atmosfære med et vandspejl i japansk stil. Overfladen reflekterer omgivelserne og skaber en afslappende stemning – klassisk japansk.
  4. Vandsten i granit, der tilføjer elegance og holdbarhed til din have. Vandet bobler over stenen, som giver en beroligende visuel og lydmæssig oplevelse.
  5. Dekorative vandfontæner, der kan tilføje et kunstnerisk element til din have. De kommer i forskellige former og størrelser, hvilket gør dem alsidige i designmuligheder.


Husk at overveje særligt placering, vedligeholdelse og vandforbrug, når du skal beslutte, hvilke(t) af disse vandelementer, du vil have i din have.

Giver vand i haven mere dyreliv?

Vand i haven kan tiltrække og understøtte forskellige former for dyreliv, herunder bl.a.:

  • Vandkilder som fuglebade og damme fungerer som drikkesteder for fugle. De tiltrækker også insekter, som er en vigtig del af fuglenes kost. 
  • Vandmiljøer som damme og vandhuller giver levesteder for forskellige insekter, herunder sommerfugle og vandinsekter. 
  • Hvis du har en dam, kan du tilføje fisk som guldfisk eller koi


Vand i haven kan øge biodiversiteten, skabe et mere spændende og dynamisk miljø og hjælpe med at opretholde den naturlige balance i dit udendørs område.

Hvad skal man være opmærksom på med vand i haven?

Vand i haven er sundt for sjælen og dyrelivet. Men stilstående vand betyder myg, og de elsker havedamme og vandbassiner mere end noget andet. Et godt råd er at have fisk i havedammen eller i vandbassinet, for de tager sig af både æg og larver.

Brug for hjælp til vand i haven?

Vi står altid til rådighed til hjælp og rådgivning til at få mere vand i haven. Kontakt os her for at høre mere.