Vandfald i haven - 5 trin til at lave et smukt vandfald

Af Niels Kristian Legind

Af Niels Kristian Legind

Ejer og direktør

Der findes intet så afstressende som lyden af rislende vand. Og denne lyd kan du bringe helt hjem på matriklen ved at lave et vandfald i haven.

Med et vandfald i haven er du sikret ultimativ idyllisk stemning. I dette indlæg får du en enkel 5-trins guide til at anlægge dit helt eget vandfald – og ellers samle inspiration, hvis du foretrækker at få din fagmand til at gøre det for dig.

Hvis du ønsker endnu mere viden om vand i haven, kan du f.eks. læse vores guides til at anlægge et havebassin eller en havedam.

En smuk havedam med et vandfald anlagt hos en kunde.
En smuk havedam med et vandfald anlagt hos en kunde.

Vandfald i haven 1. trin - planlægning

Selve anlægsprocessen starter, som med alle andre byggeprojekter, med grundig planlægning. Der er især 3 ting, du skal være opmærksom på:

 • Undersøg lokalplanen som det første, så du er sikker på, at et vandfald i haven ikke strider mod dit lokale områdes regler.
 • Find derefter det rette sted i haven til vandfaldet. Overvej faktorer som vand- og elforsyning, det omkringliggende terræn samt vandfaldets samspil med resten af haven.
 • Dermed skal du også nøje overveje, hvor stort dit vandfald skal være. Her skal du særligt tænke på proportionerne i forhold til resten af haven.

Vandfald i haven 2. trin - Materialevalg og design

Når der er styr på planlægningen, kan du begynde at overveje selve vandfaldets udseende. Vi anbefaler disse 3 steps:

 • Lad designet følge resten af havens udtryk. Hvis du vil have et vandfald med udløb i din havedam, kan det passende etableres med samme design, materialer og planter. Lav en detaljeret skitse af dit vandfald og dets forløb, inden du går i gang.
 • Skab først et område med en vandforsyningskilde, hvorfra vandet skal pumpes til vandfaldets top. Det kan være et vandreservoir eller din havedam. Sørg i øvrigt for, at baljen til dit vandreservoir er frostsikker, så vandfaldet også er funktionelt i vinterhalvåret.
 • Sørg for at vælge en pumpe, som matcher størrelsen på dit vandfald. Den skal have nok kraft til at flytte vandet fra vandforsyningskilden til toppen af vandfaldet. Vælg også rør og slanger af god kvalitet til at transportere vandet.
Her ses et eksempel på hvordan en havedam kan designes med materialer og planter, der supplerer hinanden godt.
Her ses et eksempel på, hvordan en havedam kan designes med materialer og planter, der supplerer hinanden godt. På samme måde kan du designe dit vandfald.

Vandfald i haven 3. trin - Markering, udgravning og bygning

Planlægning af lokation og materialer er nu på plads, og du kan derefter begynde på selve byggearbejdet:

 • Start med at markere, hvor dit vandfald skal være. Det gør du med afsætningspæle, som du eventuelt kan trække snore imellem. Vandløbet, der ender ud i vandfaldet, må gerne have snoninger, små terrasser og forskellige bredder, da det skaber temposkift og liv i vandet. Overvej dette, når du sætter markeringer. Grav herefter ud til dit vandfald.
 • Etabler nu en fiberdug i bunden af din udgravning til vandløbet, og læg herefter gummifolie ovenpå. Det forhindrer ukrudt og sten i at arbejde sig op i vandløbet og ødelægge vandfaldet.
 • Du kan nu lave den synlige struktur med dine udvalgte materialer. Eksempler på gode materialer er kunstige vandfaldskomponenter, lavasten, granitsten og granitskærver. Læg materialerne langs udgravningen, og eksperimenter gerne, så du kan se, hvad der fungerer.
 • Monter nu rør og slanger på vandpumpen, og før dem derefter ned til din havedam eller dit vandreservoir samt til toppen af vandfaldet. Fastgør rør og slanger, så de kan skjules under de synlige materialer i vandfaldsanlægget. Tjek også, at rør og slanger ikke lækker vand.


Du er nu klar til at bygge strukturen af vandløbet og vandfaldet med dine materialer. Tænk på at skabe et forløb for vandet, som ser naturligt ud, når vandet løber ned ad stenene.

vandfald der løber ud i dam med åkander
Et vandfald med et naturligt udtryk, som ender ud i en dam fuld af åkander.

Vandfald i haven 4. trin - Etablering af materialer og dekorering med planter

Ved step 4 begynder selve vandfaldet så småt at tage form. Du skal nu:

 • Etablere mindre materialer, der som det sidste skal etableres i den opbyggede struktur. Læg de mindre sten og granitskærver oven på de større sten, og etabler dem, så det giver et naturligt udtryk. Eksperimenter gerne med farvespillet mellem stenene, når du etablerer dem.
 • Dekorer derefter kanterne i vandløbet med planter. Prydgræsser eller stauder til bunddække er gode til netop dét. Omkring vandfaldet kan du med fordel også plante stedsegrønne planter, der giver det samlede udtryk et nøk op. Du kan også etablere forskellige vandplanter i vandløbet til dit vandfald, der, udover at være en fryd for øjet, bidrager til et biologisk balanceret vandmiljø.
vandfald i haven med bunddækkende stauder
Et eksempel på, hvordan miljøet omkring en havedam med et vandfald kan dekoreres med bunddækkende stauder.

Vandfald i haven 5. trin - Tilslutning og vedligeholdelse

Du har nu bygget dit vandfald – og så er der kun tilbage at få det tilsluttet og vedligeholdt hensigtsmæssigt. Gør følgende:

 • Start med at tilslutte din vandpumpe til en strømkilde, som du skal sørge for at beskytte mod vind og vejr. Tænd herefter for vandpumpen, og juster vandstrømmen efter lyst og behov.
 • Sørg for at overvåge dit vandfald med jævne mellemrum, herunder særligt vandstanden i din havedam eller i dit vandreservoir. Vand fordamper over tid, så tilføj mere vand, når der er behov for det. Sørg også for at vedligeholde din vandpumpe ved at rense den for skidt og snavs, samt tjekke om dens pumpekraft er intakt.

Har du brug for hjælp til anlæg af vandfald i haven?

Så tøv ikke med at tage fat i os. Vi står klar til både at vejlede om og anlægge dit vandfald i haven, så du kan komme trygt i mål med dit næste projekt med vand i haven.