Anlæg havesti og trædesten i græsplænen: Anlægsgartnerens bedste tips
Af Niels Kristian Legind
Ejer og direktør
Drømmer du om at anlægge en enkel og elegant gangsti i haven?
Så er du landet det rette sted.
I dette indlæg får du nemlig konkrete tips og tricks til at anlægge en smuk sti i haven.
Vi gennemgår bl.a.:
- Inspiration til belægning til havestien
- Inspiration til trædesten i græsplænen
- Mulighed for grussti i haven
- Udvalgte havestier lavet for kunder
- Vejledende priser på anlæg af havesti
God læsning!
Valg af belægning til havestien - nøglen til en flot gangsti i haven
Har du nogensinde tænkt, at din have mangler noget for at fremstå mere indbydende? Noget ekstra – en form for x-faktor?
Måske har du i den forbindelse overvejet en havesti, og du kan måske endda også se resultatet for dig – hvordan en sti i haven kan binde de forskellige dele af haven smukt sammen.
Men hvilken belægningstype er bedst egnet til din haveindretning? Skal havestien være snoet, lige eller buet? Og hvordan kommer man nemmest i gang?
Det skal vi kigge på herunder.
1. Havesti af stigrus
Med stigrus som belægning til din havesti får du et rustikt, enkelt udtryk. En grussti i haven er et af de mest populære valg, og det forstår vi godt.
Stigrus kan nemlig kombineres med stilrene kantsten af beton eller granit og findes i flere forskellige varianter som f.eks. herregårdsgrus, parkgrus med skærver og leret stigrus.
Alle varianterne er skridsikre og behagelige at gå på. Derudover kan du med stigrus lave snoninger i din havestis forløb og skabe den rette hældning, så regnvandet nemt kan løbe af.
Stigrus er et holdbart og næsten vedligeholdelsesfrit belægningsmateriale, der dog skal rives med jævne mellemrum.
2. Havesti af støbt beton
Støbt beton giver et behersket udtryk til din havesti og kan være det helt rette valg til din gangsti i haven, hvis haven i forvejen er spartansk indrettet.
Beton kan evt. kombineres mere med karakterfulde belægningssten som f.eks. klinker og natursten.
Støbt beton fås i farverne antracit og grå, og fliserne findes i forskellige dimensioner. Det giver mulighed for at eksperimentere med forskellige læggemønstre.
Vær dog opmærksom på, at stien bliver kantet med støbt beton og ikke kan sno sig og flyde, som en havesti med stigrus f.eks. kan.
3. Havesti af klinker
Klinker er et godt valg som belægning til havestien, hvis du ønsker et levende, nuanceret udtryk. Med klinker kan du nemt få et detaljerigt udtryk, da de fås i talrige størrelser og farver.
Klinkernes form og størrelse gør det muligt at lægge dem i forskellige mønstre og retninger. Samtidig kan du både lave en snoet og kantet gangsti i haven.
4. Havesti af sandsten
Det oplagte valg for feinschmeckeren er at vælge sandsten til havestien. Sandsten skiller sig ud på ren æstetik – de er simpelthen smukke fra naturens side.
Der er utallige flotte farvenuancer for sandstensbelægning, herunder f.eks. rød, champagne, oliven og sand. Sandsten fås i forskellige størrelser, hvilket giver mulighed for forskellige læggemønstre til havestien.
Sandstens flotte former og farver skaber et flot spil i din havestis belægning, der kan komplementere resten af havens design.
5. Havesti af natursten
Et andet godt valg af belægning til din havesti er natursten. En havesti med belægning af natursten, som f.eks. chaussésten af granit, står flot i kontrast til havens græsplæne.
Chaussésten har et glinsende udseende og kan lægges i en lang række smukke læggemønstre. Desuden giver chaussésten i forskellige varianter mulighed for at skabe et spændende farve- og størrelsesspil i belægningen.
Hvis du ikke ønsker at etablere natursten i hele gangstien i haven, er en kant af granitsten, pigsten eller chausséssten en enkel løsning. Det kan som kant pryde en havesti af f.eks. grus, støbt beton eller sandsten.
Trædesten i græsplænen - enkel sti i haven
Alle ovenstående belægningstyper kan også etableres som trædesten indbygget i græsplænen. Med trædesten er det mindre omstændigt at anlægge havestien, men til gengæld får du ikke en lige så gennemført havesti.
Du kan f.eks. bruge følgende sten som trædesten i græsplænen:
- Natursten – natursten giver en rolig og rustik trædestri
- Stenplader – læg store stenplader med samme afstande og skabe en enkel og stilren trædesti
- Træstammer – skær flot og robust træ i samme former og opnå en naturlig sti af trædesten
- Kvadratiske fliser – brug f.eks. forskellige farver og former for at give dynamik til stien
Hvis du er i tvivl om, hvilken type havesti der passer til dit havedesign, kan du altid tage fat i din fagmand og søge råd.
Vi har gode erfaringer med at vejlede kunder ved f.eks. at vise tidligere udførte opgaver, samt at rådgive baseret på vores erfaring med de enkelte materialer.
Se galleri af forskellige havestier udført for kunder
Belægningen er valgt - hvordan skal havestiens forløb være?
Når du har valgt belægning til din havesti, melder næste spørgsmål sig naturligt:
Hvordan skal min havestis forløb være, så den passer bedst muligt ind i mit overordnede havedesign?
Først skal du beslutte, om havestien skal sno sig, være lige eller vinklet.
En snoende havesti giver et levende udtryk og spiller godt sammen med en have præget af buer og rundinger. En lige eller vinklet havesti får derimod din have til at fremstå mere struktureret og passer bedre til et symmetrisk, kantet havedesign.
Når du har besluttet dig for havestiens forløb, er du klar til at etablere en havesti på samme måde, som du etablerer en terrasse.
Husk at lave den rette bundsikring, så belægningen ikke sætter sig over tid. Her kan din fagmand bidrage med sin ekspertise.
Herunder ses forskellige læggemønstre til inspiration
Pris på anlæg af havesti
Det naturlige spørgsmål er derefter, hvad det koster at få anlagt ny gangsti i haven. Det er svært at give en generel pris på et projekt som dette, fordi individuelle ønsker og behov varierer kraftigt.
Vi kan dog give vejledende branchepriser pr. kvadratmeter for belægningsmaterialerne (priserne er inklusive moms):
- Stigrus: 200 kr. – 500 kr., afhængigt af type og ønsket belægningstykkelse
- Beton: 160 kr. – 400 kr., afhængigt af type og farve
- Sandsten: 400 kr. – 1000 kr., afhængigt af farve og tykkelse
- Natursten: 500 kr. – 1200 kr., afhængigt af farve og tykkelse
- Klinker: 300 kr. – 600 kr., afhængigt af type, tykkelse og størrelse
Derudover kan du regne med en timepris på mellem 350-550 kr. inklusive moms for en kompetent anlægsgartner, samt evt. udgifter til leje af maskiner.
Har du brug for hjælp til anlæg af havesti?
Så tøv ikke med at tage fat i os. Vi er klar til både at rådgive og udføre arbejdet, så du kan få anlagt lige den havesti, du drømmer om. Kontakt os lige her.