10 stedsegrønne buske til haven – Anlægsgartnerens anbefalinger

Stedsegrønne buske giver grønt liv til haven – hele året.

Det væsentligste kendetegn ved stedsegrønne buske er nemlig, at de både bevarer deres grønne nåle og blade i det frost- og snefyldte vinterhalvår – og i blomstringstiderne i sommerhalvåret.

Stedsegrønne buske er derfor en oplagt tilføjelse til stort set enhver have.

I dette indlæg får du vores nøje udvalgte 10 flotte stedsegrønne buske til haven – og husk, at du kan gå på videre opdagelse i vores indlæg om stedsegrønne træer og stedsegrønne planter, hvis du vil have mere stedsegrøn inspiration til haven.

PS: For mere inspiration kan du læse vores indlæg om hurtigtvoksende buske til haven og blomstrende buske med lang blomstringstid

4 stedsegrønne buske med blomster

Herunder får du 4 eksempler på forskellige stedsegrønne buske med blomster, som står i flor på forskellige tidspunkter af året. De er delt op i hhv. 2 med røde blomster og 2 med gule/hvide blomster. 

Et eksempel på hvordan stedsegrønne buske med blomster kan bidrage til et have-/parkmiljø

2 stedsegrønne buske med røde blomster

1: Rhodondendron

Rhododendronen er en klassiker i de danske haver

Rhododendron er en klassisk stedsegrøn busk med blomster, der findes i mange danske haver – med god grund. For busken findes i et utal af sorter, som alle blomstrer omkring maj måned. De fleste sorter af rhododendron har rødlige blomster.

Rhododendronen trives i halvskygge og er hårdfør, langsomtvoksende og kompakt i sin vækst. Den bliver op til en meter høj. Hvis du ønsker en rhododendron med en mindre vækst, kan du vælge en dværgrhododendron.   

Modsat mange andre stedesegrønne buske med blomster er rhododendron en surbundsplante. Det betyder, at den skal plantes i sphagnum med lav pH-værdi for at trives.

2: Skimmia (Skimmia Japonica)

Skimmia vinterbær
Skimmiaens blomster i flor

En anden god stedsegrøn busk med røde blomster er skimmia, som mange kender under navnet ”vinterbær”. Skimmia er karakteristisk med sine mange blomsterknopper fra oktober til april og sine skønne blomster i røde nuancer fra april til juni.  

Skimmia er en lav stedsegrøn busk, der vokser langsomt. Den trives bedst i et hjørne med skygge eller halvskygge i let sur jord. Bland derfor lidt sphagnum i jorden, hvor den skal udplantes.  

Når skimmiaens blomster ikke er i flor, står dens mørkegrønne løv frodigt frem og pryder haven.

Stedesgrøn busk med gule og hvide blomster

Mahonie (Mahonia Aquifolium)

Mahoniens smukke gule blomster og blåsorte bær

Med sit blanke, tornede løv og de duftende lysegule blomster står mahonie smukt frem i haven. Buskens blomster står i flor i april og maj, og efter blomstringstiden transformeres blomsterne til blåsorte, spiselige bær, som fuglene nyder godt af hen over vinteren.

Mahonie er en hårdfør og lav stedsegrøn busk, der trives i sol eller halvskygge. Den har optimale vækstbetingelser i neutral havejord.

3 hurtigtvoksende stedsegrønne buske

Det kan tage mange år, før stedsegrønne buske får størrelse og er færdige med at vækste. Heldigvis findes der også stedsegrønne buske, der er hurtigtvoksende.

Vi har udvalgt 3 gode eksempler på hurtigtvoksende stedsegrønne buske (og hvis du vil have endnu flere bud, kan du læse dette indlæg: 11 flotte hurtigtvoksende buske.)

1: Konvalbusk (Clethra Alnifolia)

Insekter, sommerfugle og fugle udnytter næringen i konvalbuskens blomster

En stedsegrøn busk, der både er hurtigtvoksende og insektvenlig, er konvalbusken. Konvalbusken har udover sine aflange stedsegrønne blade cremehvide blomster, som står i flor i august og september. Når de blomstrer, tiltrækker de diverse insekter, sommerfugle og fugle.

I løbet af få år kan denne stedsegrønne busk med de rette vækstbetingelser blive op til en meter i højden. Konvalbusken skal plantes i almindelig havejord, da den trives i neutral jord. Busken skal helst være placeret i sol til halvskygge.

2: Søjlecypres (Chamaecyparis laws)

Søjlecypressen har dekorative stedsegrønne nåle

Hvis du søger en stilren hurtigtvoksende stedsegrøn busk, er søjlecypressen et glimrende valg. Søjlecypressen er en dekorativ busk med sine snoede grene, blågrønne nåle og små kogler.

Den stedsegrønne søjlecypres trives bedst i almindelig havejord, hvor den bør være plantet i sol eller halvskygge. Søjlecypressen har en opret vækst, så den kommer til at minde om en søjle i sin form. Den bliver op til to meter høj og halvanden meter bred.

3: Kristtorn (Ilex)

Kristtorn står smuk frem med sine røde bær i både vinter- og sommerhalvåret

Kristtorn må efterhånden siges at være en klassiker i de danske haver. Det er en hurtigtvoksende stedsegrøn busk, der er karakteriseret ved sine takkede, mørkegrønne blade og røde bær. 

Den vækster som en pyramide med 15 cm i højden og 5 cm i bredden om året. I sommermånederne blomstrer kristornen med små hvide, velduftende blomster.    

Denne hurtigtvoksende stedsegrønne busk er ekstremt hårdfør og kan plantes i både surbundsjord og almindelig havejord. Den trives bedst i sol eller halvskygge afhængigt af sorten.

Flot stedsegrøn busk, der bliver 2 meter høj: Blå ene (Juniperus Squamata)

Blå ene med sine blågrønne nåle

Hvis du leder efter en stedsegrøn busk, der får en god højde, er Blå ene det rette valg. Blå ene bliver nemlig op til to meter høj. Den pryder haven med sine karakteristiske blågrønne nåle og små kogler, som står flot frem hele året.

Blå ene er en meget hårdfør stedsegrøn busk, der passer til almindelig havejord. Busken skal ikke plantes i våd jord, da dens rødder ikke tåler for store mængder vand. Den trives i sol og let skygge, så den kan med fordel plantes på et solrigt spot i haven.

2 lave stedsegrønne buske, du kan plante i dag

1: Dværgmispel (Cotoneaster)

Dværgmisplens røde bær og små stedsegrønne blade står flot i kontrast til hinanden

Dværgmispel er en smuk stedsegrøn busk med lav overhængende vækst. Den er derfor perfekt som bunddække eller som lav busk, der står i kontrast til de højere buske, træer og blomsterbede i haven. Dværgmisplen har en hel bladrand af blanke mørkegrønne blade, der får et rødligt skær hen over vinteren.

Den stedsegrønne dværgmispel blomstrer i maj og juni med et væld af hvide blomster. Disse hvide blomster indeholder masser af nektar, der tiltrækker bier og andre insekter. Umiddelbart efter blomstringen bliver de hvide blomster til små røde bær, som kommer fuglene til gode i vintermånederne.

Dværgmispel er ekstremt hårdfør og kan plantes i både sol og skygge. Den trives i alm. havejord og kan plantes på både skråninger og flade arealer.

2: Buksbom (Buxus sempervirens)

Buksbom har en tæt vækst og et lysegrønt skær i sine blade

En stedsegrøn busk, som pryder haver landet over, er buksbommen. Den er meget langsomtvoksende og har en meget tæt vækst, hvor grønne ovale blade pryder grenene på busken.

Buskbom bør plantes i neutral jord, der er veldrænet og næringsrig. Derfor passer den perfekt til almindelig havejord, hvor der dog kan tilføres jordforbedring efter behov. Det er en meget hårdfør stedsegrøn busk, der trives bedst i sol eller halvskygge.

Et alternativ til buksbom er japansk kristtorn/Ilex Crenata, hvis popularitet særligt skyldes dens små, blanke, mørkegrønne blade.

Japansk Kristtorn er kendt for nemt og enkelt at kunne formes flot gennem beskæring. Den er tolerant over for forskellige jordtyper og kan trives i både skygge og fuld sol.

pexels-plantpool-images-4032122
Japansk Kristtorn har flotte, blanke, små stedsegrønne blade

Sådan udplanter du og plejer din stedsegrønne busk – lynguide

Det er relativt simpelt at plante en stedsegrøn busk med håndkraft og et par remedier. Her får du vores bedste overordnede råd:

  1. Brug en spade til at grave så dybt og bredt i jorden, at rodklumpen på busken uden problemer kan sænkes ned. Placer herefter busken i hullet, og sørg for at rødderne kan spredes ud, så de har plads til at skabe et stærkt rodnet.
  2. Vær opmærksom på jordkvaliteten, inden du udplanter din stedsegrønne busk. En neutral til let sur jord, som der er i de fleste danske haver, giver de rette vækstbetingelser for en stedsegrøn busk.
  3. Det er vigtigt, at jorden ikke er for leret, da det fører til dårlig dræning og ringe omsætning i jorden. Hvis du vil forbedre jorden, kan du tilføre kompost og muldjord, da det giver næring til jorden. Hvis du vælger det, skal du vende jordforbedringen med kompost og muld i den eksisterende jord, inden du udplanter din stedsegrønne busk.
  4. Når du har kontrolleret og eventuelt forbedret jordkvaliteten, kan du plante busken, dække rødderne til med jord og komprimere jorden, så busken ikke vælter til siden over tid.
  5. Hvis du udplanter barrodsplanter, skal du være særligt opmærksom på, at buskens rødder ikke må blottes og udsættes for sollys, før busken udplantes i jorden.


Når du har plantet din stedsegrønne busk og herefter skal pleje den, skal du være særligt opmærksom på følgende 4 ting:

  1. Vand din stedsegrønne busk regelmæssigt, gerne hyppigt i foråret og i tørkeperioder. Det giver et stærkt rodnet og en sund vækst.
  2. Som hovedregel bør du vande et par gange om ugen, efter du har plantet din stedsegrønne busk. Hvis jorden er fugtig, behøver du dog ikke at vande.
  3. Hold din stedsegrønne busk fri for ukrudt. Ukrudtet optager nemlig næring fra jorden, som buskene skal bruge for at trives.
  4. Hvis du har problemer med mistrivsel, kan du gøde busken med kompost eller kunstgødning.

Sådan beskærer du din stedsegrønne busk – 3 hurtige tips

Når du skal beskære din stedsegrønne busk, kan du følge disse tre grundregler:

  1. Beskær de visne grene, der er blevet angrebet af skadedyr eller ramt af sygdom. Beskær også de grene, der vokser på tværs af og gnider mod hinanden. På den måde får du en sund busk og undgår, at barken på grenene beskadiges over tid. Det er nemmest at udføre denne sundhedsbeskæring i vækstsæsonen i sommermånederne, fordi de visne grene vil stå tydeligt frem.
  2. Husk at beskære i højden og bredden for at undgå for voldsom vækst. Det er vigtigt, at du holder styr på din busks vækst ved at formbeskære den efter eget ønske. Beskær de grene, der er på vej i ”forkerte” retninger. Det er bedst at udføre denne type beskæring i sommermånederne.
  3. Vær opmærksom på, at der er specifikke beskæringskrav til hver enkelt stedsegrønne busk. Nogle stedsegrønne buske har bedst af at blive beskåret ofte og meget, mens andre næsten ikke skal beskæres.

Har du brug for hjælp til at udvælge, plante og pleje de helt rette stedsegrønne buske til din have?

Så tøv ikke med tage kontakt. Vi står klar til både at rådgive om og udføre opgaver relateret til stedsegrønne buske.