Guide til beskæring af kirsebærtræer – sådan sikrer du en sund vækst

Det er svært at beskære træer – og kirsebærtræer er ingen undtagelse. 

Beskæring af kirsebærtræer er uden tvivl en af vores mest efterspurgte opgaver. Det handler selvfølgelig om sværhedsgraden på opgaven – men også træets popularitet har meget at skulle have sagt.

Vi danskere har simpelthen utroligt mange kirsebærtræer i vores haver.

Kirsebærtræet er et meget smukt træ, der giver en masse glæde (og passer perfekt ind i en naturhave) – og det er vi haveejere, der går op i vores træer i haven, selvfølgelig interesserede i at beskytte.

Baseret på vores mangeårige erfaring med beskæring og havedesign har vi hos Tyrsbjerglund Anlægsgartner derfor samlet en række essentielle tips, der gerne skal hjælpe dig derhjemme igennem den svære disciplin der hedder beskæring af kirsebærtræer. 

Få et overblik i indholdsfortegnelsen ude til højre.

Flotte røde kirsebær der hænger fra stilken
Den fantastiske gave ved det velplejede kirsebærtræ - lækre, modne bær.

Vi starter indlægget med et helt essentielt spørgsmål:

Hvad er dit formål med beskæringen?

Er dit kirsebærtræ blevet for stort? Går væksten udover træets evne til at få flotte blomster og lækre bær – måske ”stjæler” det sol og næring fra andre vigtige planter?

Eller er du bare træt af at have en stor ”klods” i haven, der simpelthen ikke er specielt pæn (og naboen ikke er vildt begejstret for)?

Så er det nok tid til en beskæring – og du er i så fald kommet til det rette sted.

Uanset målet med din beskæring, er der nogle princippet der går igen – og disse vil vi gennemgå fra A-Z.

Hvornår bør du beskære dit kirsebærtræ?

Hold dig til en sommerbeskæring, da træet her er i blomstring og dermed har lettere ved at håndtere de sår, der forekommer under en beskæring.

Vi plejer at placere vores beskæringer af kirsebærtræer (og frugttræer generelt) i juli og august.

Du kan eventuelt være strategisk og beskære, imens kirsebærrene modner, så du har nemmere ved at nå de fyldte grene – eller på den anden side kan du vente til efter høsten, så du netop undgår at ramme de lækre kirsebær.

Ved en vinterbeskæring vil der unægteligt komme mange vanris – altså irriterende fejlskud uden bær, der generelt ikke gør noget godt for træet.

Grene på kirsebærtræ med blomstrende skud
Målet er selvfølgelig et træ propfyldt med sunde skud som disse.

Hvor ofte bør du beskære dit kirsebærtræ?

Generelt er det danske klima perfekt for kirsebærtræer – og derfor er beskæring nødvendigt, så træet ikke vokser ud af kontrol.

En god tommelfingerregel er at beskære så lidt som muligt – men stadig så meget, at det har en synlig og godtgørende effekt.

Og ja, det er en svær balancegang.

Beskær derfor træet i små bidder over en flerårig periode – hvor du beskærer lidt ad gangen hvert eneste år. Det minimerer risikoen for uhelbredelige sår, som kirsebærtræer er ekstra sårbare overfor, sammenlignet med andre træer.

For hyppig beskæring er selvfølgelig dårligt for træets sundhed – men også for dets æstetik, da det hurtigt kan se kunstigt og unaturligt ud, hvis det er beskåret for meget.

Beskæring af japanske kirsebærtræer

Generelt er der ikke den store forskel på måden, du bør beskære forskellige sorter af kirsebærtræer på.

Japanske kirsebærtræer har dog tendens til at vokse endnu bedre end f.eks. moreller, og derfor er det særligt vigtigt, at de får en ordentlig beskæring. 

Du kan dermed beskære dit japanske kirsebærtræ mere, end du ellers ville have gjort (uden det dog bliver for meget).

Sørg altid for at beskære dit japanske kirsebærtræ så tæt på stammen som muligt – uden at lave snit i stammen! Og sørg altid for, at du ikke beskærer træet i fugtige perioder, da det her er særligt modtageligt for svampe- og bakterieangreb.

Ligesom andre kirsebærtræer er det bedst at beskære japanske kirsebærtræer i sommermånederne. Juli og august er ideelt.

Der er generelt forskel på beskæring af små og store kirsebærtræer. På store træer kan det være fristende at fjerne en masse grene, men det kan hurtigt blive en stor belastning for træet.

Du kan faktisk ende med at se stor tilvækst af nye skud, men det er oftest træets signal til dig om, at det er gået i stress – og at de langsigtede konsekvenser ved beskæringen vil være negative.

BONUS-TIPS: Hvad skal du være særligt opmærksom på?

Kirsebærtræer og blommetræer er desværre særligt modtagelige overfor svampeangreb, og derfor er det utroligt vigtigt, at du ikke beskærer udenfor vækstsæsonen – og hvis du gør, at du begrænser det til et minimum.

Derfor bør du være opmærksom på at beskære, så du sørger for at undgå svampe-inficerede grenender. Dette kan gøres på to måder:

  1. Beskær i grenvinkel.
  2. Sprit dit værktøj og dine maskiner af inden brug.

 

Hvis du har brug for hjælp til beskæring, er du desuden altid velkommen til at hive fat i os. Vi ser beskæring af kirsebærtræer som en af vores absolutte spidskompetencer og en opgave, vi virkelig nyder at udføre.