Klipning og beskæring af thuja: Anlægsgartnerens bedste tips

Thujaen er en stedsegrøn plante/stedsegrønt træ, som bevarer sine bløde, grønne nåle hele året. Den vokser hurtigt og giver godt med læ og egner sig derfor særligt godt som lægivende hækplante.

Dog er der én vigtig ting, du bør være ekstra opmærksom på, hvis du overvejer at anskaffe dig en thujahæk: En thuja kan være svær at klippe og beskære.

Den tåler nemlig ikke hård beskæring. Det betyder, at du hurtigt kan komme til at stå med en hæk med brune eller bare pletter, hvis ikke du bærer dig varsomt an.

En god huskeregel er, at thuja er nemmere at holde pæn end at gøre pæn. Derfor bør du være over den fra start.

I dette indlæg får du anlægsgartneres vigtige og essentielle tips til at beskære og klippe din thuja.

Beskæring af thuja

Thuja er svær at beskære, da den har en betydelig svaghed: Hvis du beskærer din thuja forkert, beskadiger du træet og stopper tilvæksten af nye skud.

Når først thujaen er blevet beskadiget, er skaden uoprettelig. Derfor bør du være påpasselig med, hvordan du beskærer din thuja.

Hvornår bør du beskære din thuja?

Hvis din thuja skal beskæres, kan du beskære smågrene fra april til august.

Har du en gammel thuja, som skal have beskåret mange eller store grene? Så er det en god ide med en beskæring i juli/august måned. Så kan sårene på stammen bedre hele.

En thuja sætter naturligt parallelle grene for at lave flere toppe.

Disse grene kan overbelastes, når der lægger sig tungt sne på dem. Det kan resultere i, at træet flækker på langs. Derfor skal parallelgrene fjernes.

Du skal vælge den tykkeste gren og lade den gro – den anden skal skæres af. Du behøver ikke fjerne de grene, der vokser fra jorden. De vil ikke flække stammen.

Sådan klipper du din thuja

Du bør holde din thujahæk maks en halv meter bred i bunden og tyndere i toppen. Og så bør du begynde at klippe den, så snart den når den ønskede bredde.

Når du klipper din thuja, er det vigtigt, at du kun klipper det grønne løv.

Klipper du ind til, hvor der ikke længere er grønt, vil der ikke blive grønt der igen. Og thujaen vil være brun og kedelig. Derfor er du nødt til kun at klippe lidt ad gangen.

Din thujahæk har brug for et solidt rodnet, inden den kan tåle at blive klippet. Tre år efter du har plantet den, er den etableret så godt i jorden, at du kan begynde at klippe den årligt.

En nyplantet thujahæk er tørstig. Sørg derfor for at den ikke tørrer ud, mens den er ved at etablere sig.

Du kan med fordel gøde din thuja med en lille mængde klor-fattig N-P-K gødning. Du kan gøde hver gang, du har klippet din thujahæk i udbedringsperioden – dog kun i starten af vækstsæsonen.

Hvornår skal du klippe din thujahæk?

Du bør klippe din thuja 1-2 gange om året, for at opretholde dit ønskede resultat. Du kan klippe din thuja fra slutningen af maj til sidst i august.

Er uheldet ude, og din thujahæk alligevel er blevet for bred, kan du gradvist rette op på skaden. Det skal dog foregå med en vis omhu:

Klip din thuja 2-3 gange med ca. 3 måneders mellemrum. Så har hækken en større chance for at blive grøn længere inde, før du klipper igen, og du undgår at beskadige hækplanterne.

Har du brug for hjælp til thujahækken?

Så tøv ikke med at kontakte os. Vi har stor erfaring inden for beskæring af træer og ved derfor også, hvordan vi skal gribe klipningen/beskæringen af din thuja an. 

Vi hjælper dig naturligvis også med andre typer anlægsgartneropgaver: Vi tilbyder vores hjælp til alt fra brolægning til haven til havedesign med biodiversitet i højsædet.