Anlæg af havedam – dybdegående 5-trins-guide fra anlægsgartneren

Havedammen er det solglimtende knudepunkt, der får dyrene til at titte frem fra deres skjul og naboen til at kaste misundelige blikke over hækken.

Det idylliske element af vand i haven, du kan afstresse og finde ro ved.

Med en havedam er du sikret timevis af salamanderskue og haletudsejagt – og det bedste er, at du, ved at følge de 5 trin i denne guide, kan anlægge din helt egen sø i haven.

Du kan også finde vores guide til, hvordan du anlægger et havebassin.

Her er vi gået i gang med at anlægge havedam
Og her ses det færdige resultat

Inden du går i gang: Kommunale regler for havedam

Før det første spadestik bør du undersøge hos din kommune, om en særlig tilladelse er krævet til anlæg af havedam. Der kan nemlig være lokalplaner med begrænsninger på dit område.

Anlæg af havedam trin 1: Planlægning

Start med at undersøge jorden for rør, kabler og trærødder i det område, du ønsker havedammen skal placeres – og tag derefter stilling til følgende:

Placering

Placér din havedam et sted, hvor den kan få mellem 4-6 timers sol dagligt og halvskygge resten af døgnets timer, af hensyn til dine vandplanter.

Hav øje for nåletræer og løvfældende træer, der smider sine nåle og blade om efteråret – det kan give ekstra rengøringsarbejde.

Stil dig selv et grundlæggende spørgsmål: Hvad er formålet med min havedam?

Hvis du gerne vil tiltrække et rigt dyreliv, bør havedammen placeres et roligt sted i haven. Det kan være en fordel at placere havedammen relativt tæt på din terrasse eller køkkenhave – eller ved et vandfald – så du i højere grad kan nyde synet af den.

Hvis planen er at have en fiskedam i haven, bør du også have i tankerne, at varmt vand indeholder mindre ilt. For meget sol kan derfor være skadeligt for fiskene.

Størrelse

En lille havedam bør være mindst 10 kvadratmeter – ellers øges chancen for tilgroning. Jo større havedammen er, desto lettere bliver vedligeholdelsesarbejdet. Men den indledende arbejdsbyrde bliver også større, når du skal anlægge havedammen.

Du kan med fordel måle arealet op med et målebånd og sætte pinde hele vejen rundt med 20 cm mellemrum. På den måde kan du visualisere det færdige resultat og justere til i tide. Lad endelig pindene stå, de gavner dig senere i processen.

Stil

Din havedams stil omfatter mere end blot det æstetiske.

Igen – hvad er formålet med din havedam?

Hvis du ønsker et berige haven med fauna, så er det måske det ’naturlige vandhul’, du sigter efter. Naturens former med bløde kanter og vandplanter, placeret lidt væk fra huset et roligt sted i haven. En pæreformet havedam med en dyb og en lav ende giver variation i både plante- og dyrelivet.

Har du valgt at placere havedammen tæt på terrassen og køkkenhaven, kan den sagtens trække en lidt mere formel arkitektonisk stil – gerne i en facon, der matcher husets arkitektur.

Anlæg af havedam trin 2: udgravning af havedam

De pinde, du tidligere satte i jorden for at visualisere det endelige resultat, kommer dig nu til gode.

Bind murersnor fast mellem pindene i vatter 5 cm over den ønskede vandstand. Krydstjek for at se, om murersnoren er i vatter på tværs af havedammen.

Nu har du markeret din havedam. Det er tid til at påbegynde udgravningen.

Vi foreslår, at du udgraver din havedam i tre niveauer, så der er plads til plantehylder, sten og grus.

Første niveau laves 25 cm under murersnoren. Dette er zonen med helt lavt vand, der egner sig til sumpplanter. Det er også her, du kan lægge sten eller grus, som fastholder din havedamsfolie.

Næste niveau laves mellem første niveau til og med en dybde på 50 cm under murersnoren. Dette er zonen med lavt vand, der særligt egner sig til vandplanter, som vokser på en lidt større dybde.

Tredje niveau skal det dybeste sted være mindst mellem 75-100 cm dybt, hvis du ønsker at have fisk i dammen – her er der nemlig frostfrit om vinteren. Dette er også zonen med det dybe vand, der primært egner sig til fisk og åkander.

Sørg for at tjekke, om kanten på det udgravede hul til din havedam er vandret, før du påfylder vand. Så undgår du at vandet render ud.

Anlæg af havedam trin 3: havedammens bund

Fjern nu sten, rødder og andre skarpe genstande, så de ikke forårsager huller i havedamsfolien pga. vandtrykket.

For at være ekstra varsom foreslår vi, at du lægger et lag fugtigt sand i bunden af hullet som ekstra beskyttelse. Et gammelt tæppe eller et fibertæppe kan også klare sagen. Sådan udjævner du også bunden, hvilket giver et flottere resultat i sidste ende.

Til sidst pålægger du din havedamsfolie. Sørg for, at det kommer godt ud over kanten.

Anlæg af havedam trin 4: tilsæt vand til havedammen

Det er langt om længe tid til at tilsætte vand til havedammen.

Men før du gør det, så tjek lige vandmåleren, hvis du har sådan én.

Stræk havedamsfolien hvert 5. minut under påfyldningen af vandet, så du mindsker dannelsen af rynker og folder. Det er bedst at strække folien ensartet – og til det kan det være en god idé at få hjælp fra venner eller familie.

Tjek vandmåleren igen.

Giv vandet lov til at sætte sig i dammen, inden du går videre til næste trin.

Bonustip: Derfor bør du tilsætte vandplanter til din havedam

Vandplanter optager næringsstoffer fra din havedam, og på den måde begrænser de faktisk antallet af alger. Tilmed producerer de ilt og agerer skjulested, læ og skyggespreder til gavn for dyrelivet.

Anlæg af havedam trin 5: havedammens kanter

Skjul din havedamsfolie med et kantmateriale, som matcher din havedams stil.

Du kan eventuelt fastholde og skjule havedamsfolien med fliser, granitsten eller træpæle.

Du kan også gå med de lidt blidere kanter som eksempelvis ler, grus eller et sumpbed.

Det vigtigste er, at den omgivende jord ikke er i kontakt med dammens vand.

Sten til havedam

En god måde at skabe idyllisk stemning på er at lægge sten uden skarpe kanter ud i dammen, så deres flader bryder vandspejlet. Sådan skaber du den perfekte atmosfære til at tillokke frøer, guldsmede og andre dyr. De gemmer sig gerne ved stenene og sætter sig på dem.

Vær dog varsom, hvis du ønsker at have fisk i havedammen. Fiskene elsker nemlig frøer, guldsmede og andre lignende dyr!

Vedligeholdelse af havedam – og tekniske installationer

Vedligeholdelsen af din havedam afhænger af, hvilke tekniske installationer, den har.

Det drejer sig primært om vandrensningsanlæg, luftpumper og bunddræn til rensning af havedam. Installationerne sørger for, at vandet i havedammen holdes friskt, rent og iltrigt – hvilket er ekstra vigtigt, hvis du ønsker at forvandle din havedam til en fiskedam.

Et springvand til din havedam kan ligeledes sørge for, at vandet holdes iltrigt.

Det kan sagtens gå med en lille havedam uden pumpe eller et hjemmelavet filter til din havedam. Det behøver slet ikke at være teknisk komplekst.

Du kan altid installere de tekniske fornødenheder senere – men det er klart nemmest at installere dem samtidig med, at du anlægger din havedam.

Bonustip: Vandmåler til haven

Med en vandmåler til haven har du styr på, hvor mange kubikmeter vand, der er i dammen. Det er en vigtig information at have, hvis du senere ønsker at installere vandpumpe og filter, eller har brug for at medicinere dine fisk.

Ønsker du vores assistance til anlæg af havedam?

At anlægge en lille havedam kan i sig selv være et vanskeligt stykke arbejde – og endnu mere, hvis du ønsker en stor havedam.

Vi står altid klar til at hjælpe dig i mål med din havedam – og du er altid velkommen til at kontakte os.