Anlægsgartnerens 3 bedste råd til beskæring og klipning af buksbom
Indholdsfortegnelse

Af Niels Kristian Legind
Ejer og direktør
Buksbom er en stedsegrøn plante, som bevarer sine grønne blade hele året. Buksbom er særlig kendetegnet ved sin evne til at tåle ekstrem faconklipning.
Især buksbom med småbladet vækst egner sig til faconklip. Den vokser nemlig moderat, forgrener sig godt og trives i både halvskygge og fuld sol.
Buksbom er en taknemmelig stedsegrøn busk at formklippe – du kan nemlig beskære den stort set, som du ønsker. Det giver gode muligheder for at sætte sit eget personlige præg på haven. Vi mener, at kun fantasien sætter grænser.
At klippe sin buksbom i facon er en gammel disciplin i havekunstens historie. Disciplinen er både benyttet i gamle landbohaver, som ses ved sirlig indhegning af rosenbede, og mere royalt, set ved symmetriske mønstre og monogrammer i slotshaver.

Og nu til de 3 gode råd til klipning af din buksbom. Husk også, at du kan læse vores bedste tips til at bekæmpe buksbomhalvmøl.
Råd 1: Hav værktøjet i orden
Godt værktøj er vigtigt. Hvis dit værktøj er rent og skarpt, minimerer du skaden på grene og blade.
Jo skarpere dit værktøj er, jo pænere bliver resultatet.
En græssaks egner sig godt til klipning af buksbom. Den er noget mindre end en hækketrimmer og derfor nemmere at styre.
Hvis du skal beskære tykkere grene, er det en god ide at benytte en beskæringssav, ellers risikerer du, at din græssaks bliver sløv.
Et godt tip til at rengøre dit værktøj efter brug: Tør det af med olivenolie på en klud.

Råd 2: Buksbom bør klippes et par gange om året - måske endda lidt hyppigere
Buksbom skyder hurtigt igen, efter den er blevet klippet. Det skal gøres korrekt og på det rigtige tidspunkt, hvis den skal beholde sin tætte form.
Hvornår bør du så klippe din buksbom?
Klip din buksbom første gang i april-juni. En generel huskeregel er, at de nye lysegrønne forårsskud bør være vokset mindst 5 centimeter.
Det er ikke en god ide at beskære sin buskbom, når det er meget varmt. Så bliver de yderste blade brune, fordi træet mister meget vand gennem snittene yderst på grenene.
Derfor bør du faktisk klippe din buksbom, når vejret er overskyet.
Sørg for at vande din buksbom hyppigt, hvis det bliver meget varmt efter, du har klippet din buksbom.
Klip din buksbom anden gang i efteråret. Dog ikke senere end september.
Så sikrer du, at din buksbom når at vokse sig stærk og ikke bukker under for et lag sne om vinteren. Hvis du klipper for sent, risikerer du også, at de nye skud bliver ødelagt af frostskader.
Råd 3: Buksbom tåler hård beskæring – hvis nødvendigt
Generelt bør man skelne mellem klipning og beskæring. Ved klipning fjernes primært de nye grønne skud. Ved beskæring fjernes dele af ældre vækst – altså de mere træagtige grene.
Hvis din buksbom vokser solitært og er blevet lidt for stor, kan du skære den helt tilbage. En hård tilbageskæring kan foretages i marts. Efter hård beskæring vil buksbommen atter forgrene sig og vokse med naturlig vækstform.
Du bør overveje, om træet kan nøjes med at få beskåret et par grene. Det kan nemlig tage et par år, før buksbommen atter bliver pæn.
Meget store og gamle buksbom kan også have svært ved at komme sig over en hård beskæring.
Du bør ikke beskære grene, som har en diameter på over 10 cm. Så kan såret være for stort og have svært ved at hele igen.

Sådan klipper du din buksbomhæk
Step 1
Læg ud med at klippe siderne på din hæk. Både for- og bagside. Du bør starte i bunden af hækken, så kan du bedre klippe lidt indad, jo længere op du kommer.
Det er vigtigt, at hækken klippes lidt ind foroven. Hvis hækken er bredest øverst, får den nederste del af hækken ikke sol, og så bliver bladene brune.
Step 2
Når du har klippet siderne, kan du klippe toppen. Du kan med fordel anvende en line som rettesnor for at sikre et pænt resultat.
Spænd linen op mellem to stænger i hækkens ender. Herefter kan du klippe langs linen med din græssaks eller hækketrimmer.
Sørg derudover for at fjerne de afklippede grene og blade.
OBS: Hvis du ønsker at beskære hækkens højde betydeligt, kan du risikere at skulle beskære tykke grene. Her kan du med fordel benytte en beskæringssav.
Step 3
Når du har klippet din hæk, bør du sørge for at gøde den godt. Så sikrer du, at hækken vokser sig stærkt.
Buksbom er taknemmelig overfor gødning, så du skal ikke være bange for at gøde godt. Du kan med fordel bruge granuleret ko- eller fjerkrægødning til din buksbom.
Sådan klipper du din buksbom til en kugleform
En kugleformet buksbom kan skabe en spændende kontrast i en vildtvoksende have. Du kan også skabe spændende skulpturer, ved at lade flere kugler vokse sammen.
Når du skal klippe din buksbom til en kugleform, kan du med fordel benytte græssaksen. En batteridrevet græssaks er helt optimalt, da den er nem at håndtere.
Step 1
Først skal du beslutte, hvor høj din kugle skal være. Start med at klippe kuglens top.
Step 2
Nu skal formen frem. Find kuglens øverste punkt. Herfra skal du bevæge græssaksen ned langs siderne.
Bevæg dig rundt om kuglen, mens du får formen frem. Så har du en bedre fornemmelse af, hvordan kuglen tager form.
Step 3
Se dit værk an på afstand. Tag et skridt tilbage af og til. Så kan du holde øje med, om din buksbom har de rette proportioner.
En faconklippet buksbom kan være nødvendig at klippe flere gange om året, så den holder sit skarpe look.
Alt afhængig af placering, type, vind og vejr, kan den faconklippede buksbom kræve en klipning 2-3 gange hen over foråret og sommeren. Din kugleformede buksbom mister hurtigt sin facon, hvis ikke du fortsætter med at klippe den.