De flotteste hurtigtvoksende træer – anlægsgartnerens top-11

I dette indlæg får du vores bedste bud på flotte hurtigtvoksende træer, som kan pryde haven kort efter udplantning.

Som haveejer kender du følelsen: Planterne spirer hastigt i marts, og forårsfornemmelserne indfinder sig i alle havens afkroge. Dog nager det dig, at de træer, du plantede sidste år, stadig ikke har fået den højde og form, du havde håbet på. 

Det kan du heldigvis lave om på ved at plante træer med en hurtig vækst.

Vi gennemgår vores top-11 af hurtigtvoksende træer herunder.

3 hurtigtvoksende stedsegrønne træer

1: Thuja

Et velkendt hurtigtvoksende træ er Thuja.

Thujaen er perfekt at benytte som både stedsegrøn plante og stedsegrønt træ. Thuja er optimal at anvende som hækplante, da den er hårdfør og har en tæt søjleformet vækst.

Thuja kan også udplantes solitært, hvor den med de rette vækstbetingelser og den rette beskæring har potentiale til at blive havens fineste prydtræ med sine smukke grønne nåle og aflange kogler.

Thuja har en tæt og smuk vækstform.

2: Enebær ’Blue Arrow’

Enebærtræet ’Blue Arrow’ er et pragteksemplar af et hurtigtvoksende stedsegrønt træ.  

Denne sort af enebær er kendetegnet ved en kompakt søjleformet vækst og nåle med et sølvblankt skær. ’Blue Arrow’ er et særligt stedsegrønt træ, da træet får både nåle og bær, der toner frem i blågrønne nuancer i foråret og sommeren. Til efteråret og vinteren bliver træet igen stedsegrønt.

’Blue Arrow’ er en hårdfør enebærsort, der trives i det danske klima i almindelig havejord. Med optimale vækstbetingelser bliver denne enebærsort 200-300 cm i højden og 20-40 cm i bredden.

’Blue Arrow’ står smukt året rundt.

3: Taks

Taks er et hurtigtvoksende træ med mange gode egenskaber. Foruden at vækste med relativ stor hast er taks også stedsegrøn, hårdfør og formbar. Taks tåler nemlig grundig beskæring og klipning.

Taks har smukke læderagtige nåle i mørkegrønne nuancer. I vækstsæsonen får taks gyldenfarvede og pollenrige blomster. Hunplanter i taksfamilien får tilmed små røde bær under forudsætning af bestøvning fra hanplanter.

Blomsterne og bærrene tiltrækker både insekter og fugle. Det gør taks til et træ, der gavner biodiversiteten i haven.

I almindelig havejord placeret i skygge til halvskygge bliver Taks 200-300 cm i højden. Taks kan anvendes som hækplante eller udplantes solitært. 

Den stedsegrønne taks med små røde bær.

4 flotte hurtigtvoksende træer til haven

1: Poppel

Poppel er et hurtigtvoksende træ, der passer perfekt til enhver have. Poppel har en opret og hastig vækst og er derfor ideel til læhegn eller blot som solitærtræ.

Hvis du udplanter Poppel solitært, kræver det dog hyppig beskæring, da træet kan blive 10 meter højt i løbet af få sæsoner.

Poppel har hjerteformede grønne blade, der bliver lysere og gullige i sensommeren. Poppel er derudover kendetegnet ved fuld hårdførhed og tolerance overfor både sol og skygge. 

Poppelblade i efterårsfarver.

2: Eukalyptus

Eukalyptustræet er kendt for sin karakteristiske duft. Det er de færreste, der ved, at træet også er hurtigtvoksende og velegnet til haven.

Eukalyptus pryder haven med sine dekorative blågrønne blade, der står smukt frem. Eukalyptustræet trives bedst i almindelig havejord, når det placeres solrigt og vindbeskyttet.

Med de rette vækstbetingelser kan eukalyptustræet vækste 200 cm i højden om året. Derfor bør beskæring af træet prioriteres. 

Eukalyptus’ dekorative blågrønne blade.

3: Tulipantræ

Tulipantræet forbinder de fleste med sommer, når dets tulipanformede blomster pryder træets krone i maj og juni måned. Til efteråret falmer træets blade med ynde og bliver orangerøde.

Tulipantræet er hurtigtvoksende og har en vækst på helt op til 30 meter i højden og 20 meter i bredden. Tulipantræet kræver derfor god plads i en have eller park for at komme til sin ret. Stammen på tulipantræet har en opret vækst, mens kronen har en smal vækst, der med tiden bliver kegleformet. 

Tulipantræet er fuldt hårdført og trives i almindelig til fugtig havejord med en solrig placering.

De tulipanformede blomster er en fryd for øjet, når de springer ud.

4: Bærmispel

Bærmispel er et hurtigtvoksende træ, der tiltrækker insekter og fugle. Med sine mange bær i skønne høstfarver skaber bærmisplen forudsætningerne for et rigt dyreliv i haven.

Bærmisplen pryder haven med hvide lange blomsterklaser i sommermånederne. Derudover har træet smukke ovale blade i skiftende farvenuancer. Bærmisplens blade er lilla og blågrønne i foråret, men bliver mere orangerøde ved løvfald i efteråret.

Bærmisplen har en opret vækst og er fuldt hårdfør. Træet trives i almindelig havejord med en placering i sol til halvskygge. Med de rette vækstbetingelser kan bærmispel blive 4-6 meter i højden. 

Smukke hvide blomsterklaser pryder bærmisplen hen over sommeren.

2 elegante hurtigtvoksende træer til sommerhuset

1: Rød løn

Rød løn er et populært valg, når sommerhusejerne er på udkig efter hurtigtvoksende træer. Det skyldes, at den røde løns blade står flot frem i rødlige efterårsfarver det meste af året med undtagelse af sommeren, hvor bladene får grønlige nuancer. 

Rød løn er et perfekt prydtræ til haven, hvor det kan trives under både tørre og fugtige forhold. Det er fuldt hårdført og vækster bedst i let sur jord med en solrig placering.

Med de optimale vækstbetingelser bliver rød løn op til 6 meter i højden.

Rød løn med sine karakteristiske rødlige blade.

2: Hestekastanje

Hestekanstanje er det optimale hurtigtvoksende træ til sommerhusejeren, der går op i både æstetik og biodiversitet. Ved blomstringstid i juni får hestekastanje et væld af smukke mørkerøde blomster, der tiltrækker diverse insekter. Senere på sæsonen erstattes blomsterne af brunlige frugter, som er populære at benytte til kreative projekter, når de er faldet ned.

Hestekastanjen har en opret vækst med en solid rund krone. Løvet i kronen er gulligt i foråret, mens det bliver grønt i sommeren og efteråret. Træet trives i almindelig havejord med en solrig placering. Med de rette vækstbetingelser bliver hestekastanjen 3-6 meter høj og er af den grund velegnet til små haver.

Hestekastanjen med skønt grønt løv.

2 hurtigtvoksende nåletræer

1: Fyrretræ

Fyrretræ er et hurtigtvoksende stedsegrønt nåletræ i mørkegrønne nuancer.

Fyrretræ er et godt valg for haveejeren, der ønsker et nåletræ, som kan pryde haven året rundt. Det har en bred kegleformet vækst og kan fremstå majestætisk med den helt rette placering i haven.

Det er fuldt hårdført i det danske klima og trives i almindelig havejord med en solrig placering. Med de optimale vækstbetingelser bliver fyrretræet normalt 10 meter højt og 4 meter bredt.

Fyr har kraftige mørkegrønne nåle hele året.

2: Cedertræ

Cedertræ er med sine sølvgrønne nåle et beundringsværdigt nåletræ. Det er et hurtigtvoksende nåletræ med en kegleformet vækst, mens det med alderen får en bredere vækst.

I almindelig havejord med en beskyttet solrig placering har cedertræ en kraftig vækst og kan vokse flere meter i højden årligt. Desuden er cedertræet stedsegrønt og er med til at skabe liv haven året rundt. Cedertræ sætter med årene talrige lysebrune kogler, der står lysende frem i vintermånederne.

Cedertræet med sine nydelige stedsegrønne nåle.

Vælg dette hurtigtvoksende læhegn

Hvis du ønsker at etablere et hurtigtvoksende læhegn som en varig løsning, så er netop kombinationen af to træarter ideel. Et læhegn med sitkagran og poppel sikrer et hegn, der skaber maksimalt læ og samtidig benytter minimal plads.

Med sitkagran og poppel får du et fuldt hårdført læhegn, der kan vækste i alle danske jordtyper. I læhegnet kan der integreres ribs, hassel eller andre typer prydbuske efter ønske.

Hvilken type træer vokser hurtigt, og hvad kendetegner dem?

Hurtigtvoksende træer er typisk træarter, der fælder løv eller er stedsegrønne. Eksempler på sådanne træarter er poppel, pil samt nogle sorter af ahorn, eg og fyr.

Alle hurtigtvoksende træer er kendetegnet ved at kunne vækste i diverse jordtyper og under forskellige klimatiske forhold.  

Det er kendetegnende for hurtigtvoksende træer at være ekstremt hårdføre over for vind, vejr og sygdomme. Det øger naturligvis deres evne til at vækste uhindret og hurtigt.

Hurtigtvoksende thuja i potter klar til udplantning.

Hvad er verdens hurtigst voksende træ?

Det spørgsmål har mange haveentusiaster stillet sig selv. Svaret er kejsertræet, bedre kendt som Paulownia. Med en imponerende årlig vækst på op til 8 meter i højden, er Paulownia verdens hurtigst voksende træart.

Paulownia er en træart fra Østen, som for nyligt er blevet indført til dansk skovbrug. Potentialet for at benytte træarten til at producere savværkskævler er stort.

Paulownia kan muligvis være med til at løse tidens klimaudfordringer, da træets evne til at optage CO2 kombineret med dets lynhurtige vækst skaber forudsætningerne for at reducere udledninger af klimagasser.   

Dog tåler Paulownia-træer ikke kemisk renholdelse, ligesom det stiller krav om store mængder vand og gødning de første vækstsæsoner. 

Paulownia-træet kan plantes i private haver, men det stiller krav til hyppig beskæring på grund af dets hastige vækst.

Verdens hurtigst voksende trae paulownia
Paulownia-træet med blomster i flor.

Brug for hjælp til at integrere hurtigtvoksende træer i haven?

Så tøv ikke med at kontakte os for en uforpligtigende samtale. Vi står altid klar til at hjælpe dig helt i mål med alle former for havedesign.