Rundt om sansehaven: få sanserne i spil i haven
Af Niels Kristian Legind
Ejer og direktør
Sansehaver har mange fordele og kan heldigvis designes på mange forskellige måder, afhængigt af dine behov og ønsker.
Uanset om du har en lille altan, et par krukker en hel have eller et andet stort areal til rådighed, kan du lave en flot sansehave, som passer til netop dine ønsker.
Sansehaver er til gavn for alle – inklusive børnehaver, plejehjem og den almindelige borger med en privat have – og listen fortsætter.
Hvad er en sansehave?
Helt basalt er en sansehave en have, hvor alle ens sanser kommer i spil. En sansehave appellerer til spændende lyde, smage, dufte, føle- og synsoplevelser, som alle gør stort indtryk på krop og sjæl.
En sansehave stimulerer ens sanser på en måde, man måske ikke umiddelbart har prøvet før i almindelige haver. Når du får dine sanser i spil på denne måde, kan du opleve at blive mere jordnær og komme i tættere kontakt med dine omgivelser – eller bare føle dig helt afslappet.
Hvad består en sansehave af?
En sansehave kan bestå af mange forskellige elementer, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan have i din sansehave.
Vandinstallationer, træer, buske og masser af blomster og planter tiltrækker forskellige dyr og laver forskellige lyde. Indholdet af din sansehave kommer derfor helt an på, hvilke lyde, smage og dufte du vil udforske, og hvilke dyr du vil tiltrække.
Gode idéer til en sansehave
Ønsker du en have med mange insektlyde og summen af bier, kan du f.eks. vælge lavendler, og generelt drage inspiration fra vilde haver. Lavendler er også gode til duftesansen, og det samme er pæoner, jasmin og hyacinter.
Til at stimulere smagssansen er det oplagt at inkludere frugttræer, bærbuske og et grøntsagsbed.
Derudover kan du overveje en rosmarin, der er en halvbusk, som både smager og dufter godt.
Hvordan anlægger man en sansehave?
Der er mange måder at lave at flot sansehave på. En af dem kunne være at lave en gangsti med et vandspil, frugttræer og bærbuske, som skaber en oase, hvor høre-, smags- og duftesansen træder i kraft. Samtidig er oasen i hjørnet af haven et hyggeligt sted at slappe af.
Start med at finde de træer, buske og planter, du skal bruge, og plant dem derefter, hvor det giver mest mening for dig.
Nogle sansehaver kan anlægges ved at grave lidt i jorden, så der f.eks. kommer et lille vandhul eller en stigning til en mindre terrasse.
Grundlæggende afhænger anlæggelsen af sansehaven af, hvad formålet med den er. Der er mange forskellige formål med en sansehave – f.eks. til almindelig privat brug, børn, demente eller til store institutioner som hospitaler og skoler.
Fordele ved sansehaver
Sansehaver har utallige fordele, men helt grundlæggende er de med til at give os ro. Det er godt for håndtering af stress, samt for demente og børn at komme i kontakt med naturen og opleve den på en ny og anderledes måde.
Sansehaver er ofte lavet med det formål at arbejde med sansestimulering, som påvirker kognitiv og motorisk udvikling. De er derfor særligt til gavn for børn og folk med mentale problemer.
Sansehaver i børnehaver, skoler og andre institutioner anlægges typisk som et aktivt og sanseligt sted, hvor alles sanser og ikke mindst bevægelser kommer i spil. Det er f.eks. legepladser specielt designet til forskellige aktiviteter, hvor børnene på samme tid kan udforske andre sanser.
Uanset alder er det videnskabeligt bevist, at vi er mindre plaget af stress, når vi jævnligt opholder os i naturen.
Med en nøje planlagt sansehave kan vi udforske vores sanser, som er med til at skærpe vores sproglige og motoriske færdigheder.
Få hjælp til anlæg af sansehave
Vi tilbyder udarbejdelse af en haveplan og anlæggelse af sansehaven – både for private og erhverv.
Kontakt os for mere info og find ud af, hvordan vi kan hjælpe dig.