Tiltræk flere mariehøns til haven på 3 simple måder

Mariehønen er et nyttedyr

Ved at invitere nyttige insekter ind i din have kan du på helt naturlig vis blive fri for mange plagsomme skadedyr. Skadedyr, som kan volde store problemer for dine planter i haven og din haves naturlige flora.

Ved at sørge for at insekter trives i din have, kan du undgå ubudne gæster, som raserer din køkkenhave – og trætte rosenknopper, hvor al saft og kraft er suget ud.

Et af de insekter, som det kan betale sig at sørge godt for i sin have, er mariehønen.

Mariehønen er et nyttedyr, som kan blive dit allerbedste våben i kampen mod bl.a. bladlus. Både mariehønen og dens larver lever hovedsageligt af bladlus og kan sagtens nedlægge hele bladluskolonier. Det betyder, at du slipper for at sprøjte med sprøjtegifte i din have.

Afslører pletterne alderen – og hvorfor tisser mariehønen på sine fjender?

Mariehønens pletter er artsbestemt og har ikke noget med dens alder at gøre – det er en almindelig misforståelse. Faktisk lever mariehøns typisk kun 1 år.

I Danmark findes der 50 forskellige arter mariehøns. Den mest udbredte er den syvplettede mariehøne (Coccinella septempunctata), som bliver mellem 5-8mm lang. Der findes også røde, gule og brune mariehøns med forskellige antal pletter.

Når mariehønen skal forsvare sig, tisser den. Den udskiller en ildelugtende væske, som har en skarp rød farve. Det er et signal til dens fjender om, at den ikke smager godt.

Hvis mariehønen føler sig så truet, at det ikke er nok at tisse, spiller den død ved at trække benene helt op under sig.

Trods mariehønsene prøver at overbevise os om det modsatte, er de ikke farlige for hverken mennesker eller dyr.

Mariehønen: en evig(glad) forårsbebuder

Om efteråret samler mariehønsene sig for at gå i hi. De finder sprækker i træer og huse, som de overvintrer i.

Når det bliver forår, titter de atter frem. Det kan syne som om, at der er utrolig mange mariehøner, fordi de alle kommer frem samtidig. En lang varm sommer, efterfulgt af en mild vinter, betyder mange mariehøns i haven året efter.

Der er altså rigeligt med fordele forbundet med mariehøns i haven – tilsvarende en række forskellige måder at få flere af dem.

I dette indlæg giver vi dig 3 simple måder til at lokke flere mariehøns til din have.

Tip 1: Skab overvintringssteder

Mariehønen har brug for at sted at overvintre. Den overnatter gerne steder, hvor der er halm, kogler, kviste eller visne blade.

Derfor kan du med fordel indrette et rum i dit insekthotel til mariehønsene i din have. Derved hjælper du dem godt på vej, når vejret bliver koldt og vinteren kommer. 

Tip 2: Sig det med blomster

En have med høj biodiversitet vil hjælpe dig til at tiltrække mariehøns. Mariehøns vil gerne være i en have, hvor det er godt for dem at bo hele sæsonen igennem.

Derfor kan du med fordel indrette din have med mariehønens yndlingsblomster. Det lokker en masse søde mariehøns til – og så er det jo bare en bonus, at vilde blomster er skønne at se på.

Følgende planter er særligt gode til at tiltrække mariehøns:

  • Honningurt (Phacelia tanacetifolia).
  • Morgenfrue (Calendula officinalis).
  • Kæmpe-Natlys (Oenothera glazioviana).
  • Cikorie (Cichorium intybus).
  • Anisisop (Agastache foeniculum).
 
Men ellers er klassiske stedsegrønne planter til haven som buksbom, sommerfuglebusk og syrisk rose også gode.

Tip 3: Undgå sprøjtegift

Du skal undgå sprøjtegift i din have, hvis du gerne vil have besøg af flere mariehøns. Sprøjtegifte er nemlig designet til at bekæmpe uønskede organismer som svampe, ukrudt og insekter.

Derudover har sprøjtegift en negativ indvirkning på både menneskers sundhed og miljøet, da sprøjtegiftene kan ende i grundvandet.

Derfor: Lad være med at bruge sprøjtegifte i din have, og nyd samtidig godt af din nye allierede i kampen mod bladlusene!

Vil du have endnu flere insekter i haven? Så kan du søge inspiration i vores indlæg drømmen om naturhaven.

Du er naturligvis også altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for professionel sparring.