12 fantastiske små træer til haven

Indholdsfortegnelse

Et hurtigt overblik – er du særligt interesseret i noget bestemt, kan du klikke i menuen og springe direkte til det.

Se gerne vores indlæg om stedsegrønne planter til haven, hvis du vil have mere inspiration til havebeplantningen.

Et hurtigt overblik – er du særligt interesseret i noget bestemt, kan du klikke ude til højre i menuen og springe direkte til det.

Små træer til haven – stor effekt med lille indsats

Små træer giver nyt liv, energi og dynamik til haven. Små træer kan med den rette plantning og pleje give hvert deres særlige udtryk og løft til haven – og derfor har vi i dette indlæg lavet en dobbelt top-6 liste, så du kan vælge det helt rigtige prydtræ og udbyttetræ til lige præcis din have.

Vi plejer at bruge små træer til at skabe hyggekroge og dekorative passager i haven – det rigtige træ kan få haven til at se større, flottere eller mere hyggelig ud, alt afhængig af det individuelle træ.  

Træer hjælper også til et rigt dyreliv, fordi de grønne trækroner er det perfekte gemmested til en masse gavnlige og spændende insekter.

Trækronen har også en anden sidegevinst: Du får dejlige skyggesteder for sommervarmen, der både kommer dyrene – og dig selv – til gavn! Det bliver faktisk 2-3 grader koldere under trækronen på grund af fotosyntese – her frigives der nemlig vand på grund af fordampning, hvilket sikrer den yderligere kølende effekt.

Kort sagt: Træer i haven giver en højere biodiversitet.

Som alle have- og skovinteresserede ved, så findes der et utal af forskellige og flotte små træer. Derfor har vi i dette indlæg gjort det ”hårde” arbejde og samlet vores bud på gode, smukke og nyttegørende små træer til haven.

Vi har delt dem op i ”prydtræer” og ”udbyttetræer” – altså træer, der primært er til for havens udseende, og træer, der både pynter men også giver et udbytte – typisk i form af spiselig frugt.

Vi håber, du får en masse god inspiration – uanset om du er til en vild have, en naturhave, en normal have – eller måske en sansehave.

Find også mere inspiration i vores guide til hurtigtvoksende træer

Flot have med sten og træer
Hvordan skal din have se ud? Her en i forvejen flot have, der er ved at 'udvides' med unge træer i forgrunden.

Træer til haven - beskæringsprincipperne

Under hvert træ har vi en lille sektion om korrekt beskæring. Vi kan dog formulere nogle generelle regler, som gælder for stort set alle træer: De tre beskæringsprincipper.

De lyder således: Man fjerner ikke grene, der er tykkere end en tredjedel af grundstammen. Man fjerner Ikke mere end en tredjedel af den samlede bladmasse. Og denne beskæring laver man maksimalt hvert tredje år. Det gælder både pryd- og nyttetræer, så man sikrer, at træet ikke tager for meget skade – for træets sundheds skyld.

Generelt laver vi beskæring for at sikre en god størrelse og sikre udtrykket på træet – ellers går naturen sin gang, og træet skiller sig selv af med det unødvendige, og det efterlader et værre rod i haven og et uskønt træ. Derfor anbefaler vi altid at være proaktive med beskæringen.

6 bud på smukke træer til små haver – de bedste prydtræer til din have

  1. Snebolle 

Lister som disse vil altid være svære at lave, simpelthen fordi der er så mange gode træer at vælge imellem, men vi har gravet dybt, og vores første bud på et fantastisk prydtræ til haven er Snebolle.

Snebolle er kendetegnet ved de meget karakteristiske store, hvide blomsterblade, der nærmest ligner små snefnug, og træet derfor har fået sit navn efter. Snebolle blomstrer fra maj til juni, og det har bedst betingelser i sol eller halvskygge.

Snebolle bruges ofte opstammet som et lille træ til haven, og kronen bliver typisk mellem 1 og 3 meter høj, mens bredden bliver mellem 2 og 3 meter.

Det gør Snebolle til et helt ideelt bud, hvis du er på udkig efter et meget lille træ til haven.

Beskæring af snebolle

Snebolle er lidt sart, så du kan med fordel være lidt forsigtig med beskæringen. Snebolle kræver ikke udtynding. Det har en naturlig hovedstamme og kan nemt opstammes.

Snebolle med hvide blomster
Snebolle i fuldt flor, med den karakteristiske sne-hvide blomstring. Kilde: KENPEI’s photo, CC BY-SA 3.0.
  1. Japansk pil (broget)

På plads nummer to finder vi en broget Japansk pil. Japansk pil kendetegnes særligt ved de her meget unikke hvidbrogede blade, der giver rosa skudspidser i nyvækst. Det giver et helt særligt, eksotisk look, der kan få selv den kedeligste have til at live op.

Japansk pil er nem at klippe til, men podningen skal være god, ellers risikerer man, at toppen dør, og man i stedet får en vild pil. Det skyldes, at den skyder fra grundstammen med vildskud, der skal tages af undervejs.

Japansk pil fylder ikke det store i landskabet, og kronen bliver da også kun omkring 0,5 til 1 meter i højden og cirka 1 meter i bredden.

Et godt tip er at trimme kronen hvert år før løvspring. Japansk pil trives bedst i fuld sol eller i let skygge med læ, så vær opmærksom på, at du får de bedste forhold, når du planter den.

Beskæring: Til beskæring af Japansk pil anbefaler vi, at det formes med hækkeklipper. Det er mest hensigtsmæssigt og giver det bedste udtryk.

Japansk pil i centrum med hvide blomster
Listens japanske islæt, træets lille størrelse fint illustreret her. Kilde: By Opioła Jerzy, CC BY 2.5.
  1. Dværgmispel

Dværgmispel er et andet godt og meget sikkert bud, der med sine flotte stedsegrønne blade, hvide blomster og orange bær giver et friskt pust til den lille have. Farverne skifter undervejs på en dværgmispel (bær, blomster og grønne blade kommer i forskellige sæsoner), så den har aldrig de tre farver på samme tid.

De fleste kender Dværgmispel som en busk, men den fås også opstammet som minitræ. Dværgmispel kendetegnes ved sin hængende vækst, og den blomstrer mellem maj og juni. Dværgmispel vokser langsomt, men er samtidig utroligt hårdfør.

Hvis du vil sikre din Dværgmispel de bedste vilkår, anbefaler vi, at du placerer det i sol eller halvskygge, hvor det trives bedst. Men den kan også gro i skygge, så bliver skuddene bare meget lange med en spredt og porøs bladsætning. Vi anbefaler desuden, at du køber en, der allerede er opstammet.

Close-up af dværgmispel med røde bær
Altid en livlig og farverig tilføjelse til de danske haver, Dværgmispel med rød-orange bær og fine grønne blade.
Er Dværgmispel giftig?

Dværgmispel har en moderat giftighed i sine bær, der indeholder en såkaldt blåsyreglykosid, der i værste fald kan give feber og smerter omkring brystet. Bærrenes meget bitre smag plejer dog at forebygge en alvorlig forgiftning – så dårligt smager de nemlig.

Beskæring af Dværgmispel: Ved Dværgmispel er det vigtigt at være varsom – hvis man laver en beskæringsfejl på en vigtig gren, går der lang tid, før man kan forvente en opretning. 

Vi anbefaler desuden, at du ikke klipper med hækkeklipper, men med grensaksen. Det gør det nemmere at være mere forsigtig med beskæringen.

Knap så små prydtræer på 3-8 meter: Til plænen eller i forhaven, hvor der er lidt mere plads.

   4. Koreakornel

Hvis du er på udkig efter et lille træ med klassiske efterårsfarver, går du aldrig galt med en koreakornel. Koreakornel bruges ofte som det blomstrende alternativ til japansk løn, og den har en helt særlig elegant grenbygning, der er ventetiden værd.

Koreakornel er relativt sart de første 4-5 år, men derefter er den meget hårdfør og helt etableret. Den er kendetegnet ved at være bred og ofte flerstammet og naturligvis ved de fine, hvide blomster, der springer ud mellem juni og juli.

Med en forventet højde på mellem 4 og 6 meter er en Koreakornel blandt de større af vores udvalgte små træer til haven.

Hvis du vil sikre optimale vilkår, bør du sikre Koreakornel en plads med sol eller let skygge. Der bør være lunt og ikke for meget vind omkring den. Du bør være opmærksom på, at der ikke er meget plads til færdsel under kronen.

Frugten kan spises, men den smager ikke af noget særligt. Koreakornel er desuden ikke at forveksle med almindelig eller rød kornel, der typisk vokser som buske og ikke egner sig til træer.

Beskæring af Koreakornel: Blomsterne dannes ude i skudspidserne, så hvis du bare skærer skudspidserne af for at begrænse størrelsen, skal du være opmærksom på hæmmet blomstring de næste par år – der kommer simpelthen færre blomster.

Koreakornel i fuld blomstring
Skal du med en tur til Korea? Et flot skud af Koreakornel i fuld pryd. Kilde: DanGong / CC BY-SA

     5. Blodblommetræ

Et Blodblommetræ giver med sine karakteristiske mørke, rødlige løv og blomster en unik eksotisk pryd til haven. Blandt vores små træer til haven er Blodblomme måske den, der skiller sig mest ud.

Blodblommen har en slank, opret vækst og fine, tynde grene. Hvis den er opstammet, kan den fint bruges på steder med færdsel tæt på stammen, langs stier eller som allé træ.

Du kan altid genkende blodblommetræet på de rosarøde blomster og en typisk højde på omkring 4-6 meter. Den har optimale vækstbetingelser i sol og halvskygge.

Blodblommetræet blomstrer i maj og modner i juli.

Beskæring af Blodblomme: Den skal beskæres efter beskæringsprincipperne, men du skal huske at fjerne stamskuddene, som man kan rykke af, når de er meget unge.  De skal hellere fjernes en gang om året, end at lade dem blive store og derefter klippe dem af – denne metode giver nemlig sår på træet.

Blodblommetræ i fuld blomstring med flotte lilla blomster

    6. Tibetansk kirsebær

Du kan altid kende et Tibetansk kirsebærtræ på barken. Den glatte, skinnende, mahognifarvede bark er helt unik, og det er især i vintertiden, når træet ikke har blade, at det barken virkelig springer i øjnene.

Når Tibetansk kirsebærtræ er ungt, er grenene mere oprette, men ændrer karakter og bliver gradvist mere overhængende, efterhånden som træet vokser sig stort og voksent. Tibetansk kirsebær har mørkegrønne blade, der er ellipseformede, og der kommer fine, diskrete blomster mellem april og maj.

Træet hører til i den store ende blandt de små prydtræer til haven. Det bliver nemlig mellem 5 og 6 meter højt og mellem 1 og 2 meter bredt.

Vi anbefaler en placering i sol og halvskygge, hvis din Tibetanske kirsebær skal have bedst mulige betingelser.

Beskæring af Tibetansk kirsebærtræ: Skudspidserne kan visne lidt tilbage ved længere tørke, så du skal sørge for at vande ved sandet jord, da træet trives bedst ved fugtighedsbevarende jord.

Tibetansk kirsebær bør, ligesom andre kirsebærtræer, beskæres efter beskæringsprincipperne, og man skal huske at fjerne stamskud.

Tibetansk kirsebær med masser af grønne blomster
Et stort, fuldvoksent Tibetansk Kirsebærtræ. Den mahogniagtige bark gemmer sig bag den massive krone. Kilde: Fab5669 - Own work, CC BY-SA 3.0.

Generel beskæring af udbyttetræer

Før præsentationen af vores 6 bud på udbyttetræer til din have vil vi igen komme med en generel bemærkning om beskæring. Her kan vi sige, at det er nemmest om sommeren, når træerne blomstrer eller begynder at sætte frugt, så man kan se, hvad man skal fjerne og ikke skal fjerne.

Man skal aldrig beskære om foråret under løvspring – hvis man gør det, beskærer man i princippet træet, inden man har identificeret de gode grene. Desuden skal man tænke sig om – vil man have et stort udbytte eller et pænt træ? Beskæringen afhænger altid af formålet.

Se f.eks. disse indlæg om figentræet, blommetræet og kirsebærtræet, hvor vi gennemgår beskæringen i detaljer. 

Beskæringens formål bør efter vores mening være at lysne kronen, mens man samtidig bevarer en overskuelig plukkehøjde.

6 små træer med udbytte til den lille have – de flotteste frugttræer

  1. Blomme ‘Reine Claude’

Opkaldt efter en fransk kongelig (Dronning Claude, 1499-1524), har vi her en af de store klassikere fra de danske haver: Reine Claude blommen. De karakteristiske gule blommer, der også kan blive violette, smager generelt vanvittigt godt: De er søde, saftige og faste i kødet.

Reine Claude træet kan selvfølgelig kendes på blommerne, men når der ikke er blommer på, er det de runde, grønne blade og hvide blomster, du kan spotte det på.

Reine Claude blommen gror middelkraftigt, men det bliver kun til en relativt beskeden størrelse, når det er færdigvokset. Et Reine Claude træ bliver typisk omkring 4-7 meter højt.

Reine Claude trives bedst i solrige omgivelser og læ, og du lykkes bedst med beplantningen, hvis den sker i lerholdig og næringsrig jord. Væksten på træet er opret, og der sidder mange blommer på de oprette grene, hvilket kan være svært at styre.

Du skal desuden være opmærksom på, at træet tiltrækker hvepse og kan svine lidt på terrassen, hvis det plantes tæt på den.

Beskæring af Reine Claude blomme: Når blommerne kommer på grenene, så sidder de som udgangspunkt meget tæt. Det skyldes, at de sidder en masse blommer, der ikke bliver store, men har mange frø.

På et godt år anbefaler vi derfor, at man fjerner 2/3 af blommerne og giver resten plads til at vokse, så al energien kommer ud i udvalgte blommer.

Vi anbefaler 2-3 centimeter mellem hver blomme. Når du plukker blommerne, anbefaler vi desuden at flække blommen, før du bider ind i den, da der kan gemme sig en lille orm (og så kommer man desuden af med stenen).

Under beskæring af blommetræer skal du være særligt opmærksom på længden på grenene. Hvis blommerne modner, og der kommer en ordentlig regnbyge, kan grenene nemt knække.

På den måde minder beskæringen her om den, vi ser hos figentræer

Ungt Reine Claude blommetræ uden blommer endnu
Et helt ungt Reine Claude i forgrunden. Et syn inden de mange blommer indtager træets krone og giver hinanden kamp for pladsen.
  1.  ‘Discovery’ æbletræ

Æblet med det lyserøde frugtkød. Sådan kan Discovery æblet lynhurtigt beskrives, og så ved vi alle sammen, hvad vi snakker om. Discovery æblet er et af de tidlige æbler og vores personlige favorit.

Vi anbefaler dog sorten Elstar, hvis man vil have et æble med lang holdbarhed. 

Discovery æbletræet er ekstremt velegnet til havebrug. Du kan og bør holde æblerne på træet i lang tid, så de rigtig når at modne og blive både søde og saftige. Du kan kende Discovery æbletræet på den kompakte krone og de mellemstore hvide blomster.

Størrelse og placering i haven: Discovery æbletræet er meget hårdført, og det bliver mellem 3 og 4 meter – både i højden og bredden. Det blomstrer mellem april og maj og modner i august. Det har optimale vækstbetingelser i sol og halvskygge, så det bør du være opmærksom på, når du udvælger plantningssted.

Beskæring af Discovery æbletræ: Træet tåler som udgangspunkt kraftig beskæring (mere end beskæringsprincipperne), men så skal du hvert år have styr på i vandris/stammeskud, der skal tyndes ud efter beskæringsprincipperne. Det ser nemlig ud af h… til med 10.000 vandris på træet. Hvis du laver kraftig beskæring, skal du altså være forberedt på vandris.

Vi anbefaler, at du via god beskæring rammer en parasolfacon på sit træ. Det sikrer den optimale balance mellem pryd- og udbyttetræ.

Close-up af to perfekt røde discovery æbler
Små, runde og perfekt modne. To pragteksemplarer på Discovery æbler. Kilde: Bob Balmer, CC BY 2.0
  1. Conference pære

En af de store glæder ved at øge beplantningen i den lille have er, når man på et tidspunkt kan høste udbyttet. Og alle, der har haft succes med et Conference pæretræ, ved hvor fantastisk dejligt det er at sætte tænderne i denne sprøde, saftige flaskeformede pære.

Conference pæren er meget velsmagende og har lang holdbarhed, men du skal være opmærksom på, at frugtkødet hurtigt bliver blødt ved modning.

Conference pæren er et af de særlige træer, der er velegnet til espalie på en varm mur, men det kan også plantes i haven. Conference pæretræet kendetegnes ved meget mørkegrønne blade, der har en speciel tekstur, hvide blomster, og så selvfølgelig ved de flotte pærer. 

Conference pæretræet bliver omkring 4-6 meter højt og 2-3 meter i bredden. Træet har det bedst i læ og optimale solforhold. Derudover bør man være opmærksom på at beskytte det mod frost, hvilket især er vigtigt i blomstringsmånederne april og maj.

Conference pæretræet modner typisk i oktober. Du kan teste Conference pærens modenhed ved at tage om den på træet – hvis du kan hive en pære af ved at dreje stilken let rundt, er den moden.

Beskæring af Conference pæretræ

Her gælder det samme som ved Discovery æblerne – man skal være forberedt på at fjerne vandris ved kraftig beskæring. Vi anbefaler beskæringsprincipperne og at ramme den gode balance mellem pryd- og udbyttetræ.

Vi skriver mere om beskæring af pæretræer lige her

Close-up af to perfekt modne Conference pærer
To styks Conference pærer i deres naturlige element. Et gyldent eksempel på de tre S'er: Sprød, sød og saftig. Kilde: Bergeron55 - CC BY-SA 4.0.
  1. Moreller (sødkirsebær) – ’Stella’

Det næste træ på listen er et helt klassisk dansk træ: Moreltræet. Moreller og Sødkirsebær er egentlig det samme – moreller er nemlig sødere end ’normale’ kirsebær, som f.eks. fuglekirsebær, der er sure. 

Vi elsker moreller, både fordi de smager helt fantastisk, men også fordi træet virkelig pynter. Hvis vi skulle vælge et moreltræ, ville det uden tvivl være af sorten Stella – og det er primært fordi, at det er selvbestøvende, så det kan klare sig selv uden nødvendigvis at have en god bestøver som nabo.

Vi har masser af gode erfaringer med Stella, der typisk giver godt med frugt nærmest hvert år. Man skal dog være opmærksom på, at stort set alle sødkirsebær er meget følsomme over for vand, når de modner, hvor de nemt kan revne.

Generelt er Stella meget skrøbelig og har en del ”fjender” i naturen. Hvis der er frost, når det blomstrer, så blomsterne ødelægges, kommer der ingen bær. Og som de fleste ved, så elsker fuglene kirsebær, så man skal være hurtig med at få dem plukket, når de modner. Også de utallige insekter med interesse i træet kan være svære at dæmme op mod, så Stella er altså helt generelt svær at beskytte.

Stella moreller vokser på tynde, hængende grene ud fra en karakteristisk rund krone. Der kommer mellemstore hvide blomster. Det blomstrer fra april til maj og modner typisk i slut juli og starten af august.

Et Stella moreltræ bliver omkring 4-6 meter højt og 3-4 meter i bredden. Det har det bedst i områder med sol eller halvskygge.

Beskæring af Stelle moreltræ 

Det foregår præcis ligesom ved vores pære og æble – og andre kirsebærtræer. Derudover skal du huske at beskære dem når de blomstrer eller lige efter, så du kan se hvor der vil komme flest bær.

Beskæringsprincipper skal overholdes, og du skal beholde en solid bladmasse. Bladmassen er træets energifabrik, der gør bærrene søde.

En hel mark med moreltræer - en kirsebærfanatikers vådeste drøm?
  1. Almindelig valnød (Juglans Regia)

Hvis man har god tålmodighed med udbyttet og er på markedet efter et træ, der stort set passer sig selv, er et helt almindeligt valnøddetræ (af sorten Juglans Regia) måske det allerbedste bud.

Valnøddetræet vokser forholdsvis langsomt, og man kan først forvente et stort udbytte efter en 10-15 år – men til gengæld kræver det mildest talt intet arbejde ud over en beskæring af og til. Det almindelige valnøddetræ er ikke podet.

Valnøddefrugten starter med at være grøn, hvorefter den får den brune farve, som vi kender fra supermarkederne. Valnøddetræet har flotte, grønne blade og en naturlig bred krone (som skyggetræ).

Et fuldt udvokset almindeligt valnøddetræ bliver omkring 20-25 meter højt, og det trives bedst et sted i haven, hvor der er godt med læ og en lun temperatur.

Beskæring af Almindelig Valnøddetræ: Et valnøddetræ kan, uden korrekt beskæring, nærmest vokse sig selv i stykker – for meget vægt kan nemlig få hovedgrene til at knække. Derfor skal det styres med beskæring, der dog aldrig må foregå efter nytår. Her bør du være særligt opmærksom på, hvilke hovedgrene der kunne tænkes at knække.

Close-up af valnødder på vej ud af skallen
Valnødder på vej ud af den grønne skal, man aldrig ser, medmindre man er den heldige ejer af et valnøddetræ.
  1. Pærekvæde

Vores sidste frugttræ har du helt sikkert stødt på i den danske natur, men måske mere før i tiden end i dag: Pærekvæde. Den pæreformede frugt, der ikke helt er en pære, smager ikke særligt godt – nærmere tværtimod – og er stenhård, men den er til gengæld brugt flittigt til både gelé og syltetøj i de danske køkkener.

Pærekvæde er perfekt for dig, der går op i udseendet af dine træer – pærekvæde kendes nemlig på de store, gyldengule frugter med det her lille lag af hvidt dun omkring sig, som dog aftager, når modningen nærmer sig.

Pærekvædetræet bliver omkring 3-4 meter højt og 2-3 meter bredt. Det blomstrer i maj måned mellem hvide blomster af mellemstørrelse, og det modner mellem oktober og november.

Pærekvædes vækst er naturligt flot, det vokser langsomt og bliver ikke særligt højt. Træet trives og vokser bedst i sol og halvskygge.

Beskæring af pærekvæde: Beskæres som prydtræ, enten flerstammet eller opstammet. 

Er frugten ikke podet på, men gror fra den naturlige grundstamme, kan Pærekvæde potentielt blive rigtig stor, hvis ikke det beskæres minimum hvert 3 år. Beskæringens omfang bestemmes af træets tilstand, og den egenskab man vil fremhæve.

Close-up af en pærekvæde med en masse flere pærekvæder i baggrunden
Er det en citron? Er det en pære? Nej - vi har fat i en vaskeægte pærekvæde. Bid i den på eget ansvar, men brug den gerne til sylte og gele.

Tips til at plante og pleje det lille træ

Plantning af træet – generelle råd

Herunder følger nogle generelle råd til plantning, som du kan implementere til alle træer.

  • Du skal først grave plantehullet stort nok – så alle træets rødder kan være der
  • Derefter skal du løsne den hårde jord grundigt.
  • Træet må ikke komme for dybt. Hvis jorden kommer op omkring barken, kan der gå råd i det. Hellere end smule for højt, så nogle af træets rødder eventuelt ender med at være tydelige (også kendt som at træet står på tæer).
  • Lav en cirkel i jorden omkring træet, som du holder fri for græs og ukrudt, så næringen går fuldstændig til træet. Gå efter cirka en meter i diameter til cirklen.
  • Pas på træets stamme. Hvis den bliver slidt, kan det føre til svampeangreb.
  • Du skal vande træet særligt meget lige efter plantning, og i det første års tid efter. Plantehullet skal være gennemvædet af vand. Vandet skal kunne trænge dybt ned i jorden, så der skal bruges 1-2 spande om ugen. Du kan eventuelt lave en jordvold, så regnvand kan ledes nemmere derned.

Pleje af træet – generelle råd

  • Hvis jorden er sandet, skal du også vande år 2.
  • Græsset kan være en hård konkurrent, fordi det vil suge næring og vand til sig. Vær opmærksom på dette. Mindre næring forøger også risikoen for frostskader og musegnav.
  • Hold også ukrudt væk. Her gælder de samme argumenter som med græs, nemlig at ukrudt suger næring til sig, som træet ville have gavn af.